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Subject matter

Clarification of remote payment for dynamic linking

Question

Is a SEPA Credit Transfer (SCT) transaction, whereby a user mobile phone
interacts locally via Near Field Communication (NFC) with a merchant
payment terminal to initiate the SCT transaction, whereby the user mobile
phone does not communicate remotely over a mobile network for this
purpose but whereby the payment terminal connects on-line to a payment
system and handles the required strong customer authentication (SCA)
through this on-line channel, considered an electronic remote payment
transaction?

Background on the
question
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Article 5 of the RTS on strong customer authentication and secure
communication states that the provisions for dynamic linking apply, in
accordance with Article 97(2) of Directive (EU) 2015/2366, for electronic
remote payment transactions. Mobile wallets or smart cards could be used in
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store, at a point of sale terminal, to initiate instant payments without,
similarly to today’s card based payments, requiring a redirection for SCA:
The mobile wallet or payment card would be provisioned with Account
Servicing Payment Service Provider (ASPSP) keys for the purpose of
cryptogram calculation and be capable of verifying the Payment Service User
(PSU) by means of a PIN or biometric modality. The cryptogram would be
passed to the terminal locally via NFC and sent by the terminal to the ASPSP
via a Payment Initiation Service Provider (PISP). It is interesting to
understand if the cryptogram calculated by the device should be dynamically
linked to transaction amount and payee identifier. The EMV standard that
could be used for this purpose currently only provides for the signing of the
transaction amount.

Final answer
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Article 4(24) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) defines ‘credit transfer’ as ‘a
payment service for crediting a payee’s payment account with a payment
transaction or a series of payment transactions from a payer’s payment
account by the payment service provider which holds the payer’s payment
account, based on an instruction given by the payer’.

Given that the credit transfers are by definition payer-initiated electronic
payments, strong customer authentication (SCA) applies, in accordance with
Article 97(1), point (b), PSD2.

Article 97(2) PSD2 states that dynamic linking - in accordance with Article 5
of Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389 (RTS on SCA and CSC) -
applies to electronic remote payment transactions.

Article 4(6) PSD2 defines remote payment transactions as “a payment
transaction initiated via internet or through a device that can be used for
distance communication”.

In the case described by the submitter, it seems that the payer would initiate
a credit transfer at a point of sale terminal (POS terminal) with contactless
functionality (e.g. near field communication technology) within the premises
of the merchant. Such a transaction should therefore be considered 50 as a
proximity payment which would not require the application of the dynamic
linking requirements under Article 97(2) PSD2.

By contrast, Q&A 5367 provides further details on the application of the
dynamic linking requirements to mobile initiated credit transfers initiated at
a PoS with the authentication of the payer being carried out via the internet.
Disclaimer:

The answers clarify provisions already contained in the applicable
legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving
from such legislation nor do they introduce any additional requirements for
the concerned operators and competent authorities. The answers are merely
intended to assist natural or legal persons, including competent authorities
and Union institutions and bodies in clarifying the application or
implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
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the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The
views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the
position that the European Commission might take before the Union and
national courts.
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