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30 September 2016 

Questions and answers to the EBA data 
collection exercise on the revision of the 
prudential framework for MiFID 
investment firms  

1. This document reflects the questions received in relation to the EBA data collection exercise 
on the revision of the prudential framework for MiFID investment firms. It will be updated as 
needed. 

2. Any other comment or question regarding the data collection should be sent to the relevant 
competent authority, as indicated in the instructions of the data collection. 

Question Answer 

1. Do assets under advice: 
- refer to all clients (both retail and professional)?      
- relate to the 12 month period to the year-end 31 
December 2015. 

(item B.2, sheet “Financial_Information”) 

Investment advice covers both 
professional and retail customers. 
According to MiFID article 4(1)(4) 
“investment advice means the provision of 
personal recommendations to a client … “, 
without making a distinction between 
professional and retail. 
 
Regarding the timeframe, it refers to the 
12 months to 31 December 2015. 

2. If the firm is an entity wholly owned by a Banking 
group domiciled in another jurisdiction, does the 
“total assets of the group” (item A.4.1) refer to 
simply the total assets of the firm? The instructions 
describe this field as total assets “at the highest 
level of consolidation in the member state” 

(item A.4.1, sheet “General_information”) 

It refers to the total assets of the 
consolidated group (regardless of whether 
the consolidated supervision is carried out) 
at the level of the Member State.  If the 
firm is an entity wholly owned by a 
Banking group domiciled, say, in the US, 
then the total assets of the firm should be 
reported. 

3. Fields A.4 and A.5 must be filled when an 
investment firm is part of a banking group or part of 
an investment firm group. Therefore we understand 
that an investment firm which is not part of a 
regulated entity must put “NO” for these two fields.  

(items A.4 and A.5, sheet “General_information”) 

Correct. An investment firm which is not 
part of a banking group or part of an 
investment firm group must reply “NO” to 
items A.4 and A.5 in Part 1 General 
Information. 
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4. There are cases where an investment firm is part 
of a regulated entity which is not a bank or an 
investment firm: for instance financial conglomerate 
or regulated market. We understand that in these 
situations, the investment firm must also put “NO”, 
but it would be more logical to add fields in order to 
take these cases into account. 

(items A.4 and A.5, sheet “General_information”) 

Correct. An investment firm that is 
subsidiary of a regulated entity other than 
a bank or an investment firm would not be 
considered neither as part of a banking 
group nor as part of an investment firm. 

More precisely, an investment firm should 
be considered as belonging to: 

1. a banking group, if one of its 
parent companies is a credit 
institution;  

2. an investment firm group, if it is 
not the only investment firm of 
that group and one of its parent 
companies is an investment firm. 

5. How should both given and received 
commitments should be registered? 
 
(item A.4, sheet “Financial_information”) 
 

Only given commitments should be 
recorded under off-balance sheet 
positions. 

6. For OTC transactions, the instructions document 
is not clear on the number (and the amount) of 
transactions to be recorded when the investment 
firm act as agent between the buyers and sellers but 
interposes itself for settlement purposes without 
taking any market risk. 
 
If we take a case where the amount of the 
transaction is 10 million Euros, shall the investment 
firm record 2 transactions for an amount of 20 
million Euros or 1 transaction for 10 million Euros? 
 
Besides that, in a case where the transaction is 
between 1 buyer (10 million Euros) and two sellers 
(5 million Euros each), shall the investment firm 
record 3 transactions for an amount of 20 million 
Euros or 1 transaction for 10 million Euros? 
 
It seems that the instructions document indicate 
that only 1 transaction should be recorded, but this 
is not totally logical considering that the investment 
firm faces settlement risks towards the two 
branches (or more) of the transaction 
 
(section F, sheet “Financial_information”) 
 

The instructions clearly assume that the 
number of sellers and the number of 
buyers is the same: “Transactions 
executed on behalf of clients should be 
registered as a single transaction, to avoid 
double-counting”.  

To have consistent reporting in the other 
cases, the number of transactions should 
be recorded as follows: 

a) If the number of buyers is the 
same as the number of sellers, 
then report the number of buyers 

b) If the number of buyers is not the 
same as the number of sellers, 
then report the average of the 
two. 

Similarly for the amounts, in order to have 
consistency in the reported data, please 
report the amount of securities bought 
(i.e. one side only). 
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With respect to the proposed examples: 

“The amount of the transaction is 10 
million Euros, shall the investment firm 
record 2 transactions for an amount of 20 
million Euros or 1 transaction for 10 
million Euros?” 

Please report: 

1. a single transaction; 

2. an amount of EUR 10 million. 

“The transaction is between 1 buyer (10 
million Euros) and two sellers (5 million 
Euros each), shall the investment firm 
record 3 transactions for an amount of 
EUR 20 million or 1 transaction for 10 
million Euros?” 

Please report: 

1. “1.5” transactions, i.e. (1buyer +2 
sellers)/2  

2. an amount of EUR 10 million, i.e. 
one side only. 

7. Instructions indicate that this part “refers to all 
the derivative contracts”. Should we understand 
that the whole section only applies to derivative 
contracts? 
 
(section G, sheet “Financial_information”) 
 

No, lines G.1 to G.2.1 refer to the full 
portfolio as indicated in the template. 
Lines G.3 to G.4.1 refer to derivate 
contracts only. 

We note the instructions may be 
misleading as they indicate “Refers to all 
the derivative contracts in force on 31 
March 2016”, while it should read “Refers 
to all the contracts in force on 31 March 
2016”. However, please follow the 
structure of the template in Excel, where 
there is a section for the “Full portfolio” 
and a separate one for “Derivative 
contracts”. 

8. What is initial capital? 
 
(item A.2, sheet “Solvency”) 
 

Initial Capital is the minimum regulatory 
capital a firm must hold in order to be 
authorized. The initial capital 
requirements in the CRD 4 contain fixed 
amounts. National requirements may 
differ. Please refer to p. 56 of the EBA First 
report on investment firms for some 
context. 
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9. What is the combined capital buffer requirement? 
How should we calculate this requirement? Is it 
2.5% of the total risk exposure amount as indicated 
in article 129? 
(item B.4, sheet “Solvency”) 
 

CRD Article 129 refers to the capital 
conservation buffer, which a different 
concept from the combined buffer 
requirement described in CRD Article 
128(6).  

Please refer to the COREP template C 
04.00 “Capital Adequacy – Memorandum 
Items”, row 740, column 010. 

Reporting entities that currently are not 
required to calculate this figure are invited 
to provide their own estimate, keeping in 
mind that the exercise is on a best effort 
basis. 

10. What is the fixed overheads requirement? We 
do not find any details in the delegated regulation 
EU 241/2014 as indicated in the instructions. 
 
(item B.7, sheet “Solvency”) 
 

Please refer to: 

1) CRR article 97. 

2) The Commission delegated regulation 
explaining the methodology for 
calculating fixed overheads1  

3) Pages 59 and 60 of the EBA 2015 
Report on Investment Firms2 to find 
more information about the FOR 

4) COREP template C 04.00 “Capital 
Adequacy – Memorandum Items”, row 
840, column 010, “Own Funds based 
on Fixed overheads” 

If fixed overhead requirements are not 
readily available, please provide an 
estimate. 

11. What is the difference between categorization 
under MiFID I and expected categorization under 
MiFID II? There is only one MiFID categorization for 
reference in the instructions. 
 
(section D, sheet “Solvency”) 
 
 

Firms that fall under the scope of MiFID I 
should provide the same reference (i.e. 
the one provided in the instructions) for 
both categorizations (i.e. items D.1 and 
D.3). Both answers should be identical 
provided that MiFID II enforcement does 
entail a change in categorization of the 
firm. 

                                                                                                               
1 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R0488&from=EN 
2 https://www.eba.europa.eu/documents/10180/983359/EBA-Op-2015-20+Report+on+investment+firms.pdf 
 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R0488&from=EN
https://www.eba.europa.eu/documents/10180/983359/EBA-Op-2015-20+Report+on+investment+firms.pdf
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Firms that only fall under the scope of 
MiFID II should only fill item D.2 (expected 
categorisation under MiFID II), and not 
item D.1 (categorisation under MiFID I). 

12. Can available credit lines be included in the cash 
balance? 
 
(item B.1, sheet “Liquidity”) 

Credit lines should not be included in the 
cash balance. 

 

13. For pure agency activity, the investment firm 
record, on trade date, transactions that are to be 
settled (delivery versus payment) generally two days 
after trade date according to the European rules and 
market practices. On trade date, the net cash 
position is equal to zero (the amount the investment 
firm has to pay is equal to the amount the 
investment firm has to receive), but cash 
requirements may occur on settlement date, for 
instance if the buyer is not able to pay the securities 
on that date. For agency activities shall the 
investment firm record 0 (expected situation) or 
record the amount of the investment firm has to 
pay on settlement date (worst case scenario)? 
 
(section B, sheet “Liquidity”) 

The reference date (31/12/2015) used for 
this part should limit the occurrences of 
this scenario. However, in such case, the 
investment firm should reflect adequately 
the expected situation of its cash balance, 
i.e. the investment firm should record 
zero. 

 

14. Do total payables and total receivables and 
marketable assets correspond to outflows and 
inflows used for the purpose of the LCR? 
 
(section C, sheet “Liquidity”) 

The outflows and inflows requested in the 
template are not collected for the purpose 
of computing the LCR. However, firms that 
compute the LCR for prudential purposes 
may use some of the components of the 
LCR to report the outflows and inflows in 
this section. 

15. Instructions do not refer to criteria used in art. 
395 of CRR to define large exposures (25% of eligible 
capital or EUR 150 million). Does this mean that the 
data reported in part 5 should be different from the 
one reported in COREP for large exposures? 
 
(sheet “Large_exposures”) 

Please follow the definition indicated in 
the templates and instructions “An 
institution's exposure to a client or group 
of connected clients shall be considered a 
large exposure where its value is equal to 
or exceeds 10 % of its eligible capital. 

 

16. In relation to B.2 in the Financial Information 
sheet, we would appreciate if you could clarify what 
constitutes ‘assets under advice’ as distinct from 
‘assets under management’ in B.1.  We note that 
the EBA’s instructions provide a description of 
‘assets under advice’ as being where the firm ‘has 
an on-going relationship, where it gives advice (no 
discretion) which the customer accepts or rejects. 

Correct. ‘Assets under advice’ relates to 
the provision of the MiFID investment 
service ‘investment advice’ (as per point 5 
of Section A of Annex I of Directive 
2004/39/EC). It excludes the ancillary 
service of ‘advice to undertakings on 
capital structure, industrial strategy and 
related matters and advice’, i.e.  point 3 of 
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[…] This should exclude one-off advice on a 
transaction.’ We would appreciate if you could 
advise whether this only relates to the provision of 
the MiFID investment service, ‘investment advice’ 
and as such, excludes under the ancillary service of 
‘advice to undertakings on capital structure, 
industrial strategy and related matters and advice’ 
provided as an ancillary service. 
(item B.2, sheet “Financial_information”) 

Section B of Annex I of Directive 
2004/39/EC. 

 

 


