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Questions for Consultation 
Question 1 

Do you have any comments on the clarification of the scope of the revised draft 

regulatory technical standards to specify the conditions for assessing the materi-

ality of the use of an existing rating system for other additional exposures not al-

ready covered by that rating system and changes to rating systems under the IRB 

Approach? 

 

We appreciate the effort to clarify the scope of the revised draft regulatory tech-

nical standards. The elaboration on data constitutes an improvement in the inter-

pretation of the level 1 text. However, we would like to add the correction of er-

rors or minor adjustments necessary for the day-to-day maintenance of the mod-

els, which occur in the strict limit of the already approved methods, processes, 

controls, data collection and IT systems, as suggested in the draft RTS on material-

ity extensions under FRTB (EBA/CP/2023/36) as well as (EU)529/2014(Rec. 7). Also, 

it could be specified how the term “updates” differs, when used for develop-

ment and calibration of the rating systems or used in the ongoing application of 

the rating systems.  

 

  

 

Question 2 

Do you have any comments on the clarifications and revisions made to the qual-

itative criteria for assessing the materiality of changes as described in the Annex 

I, part II, Section 1 and Annex I, part II, Section 2? 

 

The clarifications and revisions to the qualitative criteria for assessing the material-

ity of changes are well-received. We recognise that changes in the default defi-

nition may have material implications for the rating system. However, we do not 

understand why an indication of unlikeliness to pay from a manual process to au-

tomatic reclassification should be deemed a material change, if it is merely an 

automation of the approved manual process.  

 

In the Guidelines for estimating PD and LGD (paragraph 50) institutions are re-

quired to regularly monitor levels of MoCs and there should be a plan to rectify 
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the data and methodological deficiencies identified as well as any other poten-

tial source of additional uncertainty and reduce the estimation errors within a 

reasonable timeframe. As stated in paragraph 51, the institution should assess the 

level of MoC as a part of the regular reviews referred to in Chapter 9 and that 

the level of MoC related to the general estimation error remains appropriate af-

ter the inclusion of the most recent data relevant for the risk parameter estima-

tion. 

 

Changes regarding MoCs are stated in the RTS Annex, part II, section 1, point 2(f) 

and section 2, point 2(h) relates to changes in the methodology for deriving a 

margin of conservatism related to the expected range of estimation errors. 

 

Institutions are (as stated above) required to recalculate MoCs using the meth-

odology approved by the Competent Authority and including the most recent 

data as a part of the regular review. In some cases, the recalculation will result in 

the need for necessary changes, which should be implemented in a timely man-

ner as stated in PD/LGD GL paragraph 52. It is not clear whether these types of 

required updates are in scope in the RTS, or it should be perceived as a part of 

model maintenance. On the contrary it is made clear that updates to data used 

in the development- or calibration dataset is part of the scope in the RTS and in 

cases where data updates is made to either one or both of the dataset men-

tioned when rectifying data deficiencies, the changes should be categorized in 

line with the RTS. 

 

 

Question 3 

Do you have any comments on the clarifications and revisions made to the qual-

itative criteria for assessing the materiality of extensions and reductions as de-

scribed in the Annex I, Part I, Section 1 and Annex I, Part I, Section 2? 

 

We find the clarifications and revisions to the qualitative criteria for assessing the 

materiality of extensions and reductions to be an improvement, in that the mate-

riality threshold should be tested for in most cases. It could be specified, whether 

purchased portfolios could be regarded as an extension of the rating systems. 

 

Question 4 

Do you have any comments on the introduced clarification on the implementa-

tion of the quantitative threshold described in Article 4(1)(c)(i) and 4(1)(d)(i)? 

 

The introduced clarification on the implementation of the quantitative threshold 

is a welcome simplification. Also, we confirm, that we read it as when different 
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changes are applied, they should be assessed on the impact of the individual 

change, and not as the overall sum of different changes. 

 

Question 5 

Do you have any comments on the revised 15% threshold described in Article 

4(1)(d)(ii) related to the materiality of extensions of the range of application of 

rating systems? 

 

We do not have any comments on the threshold. 

 

Question 6 

Do you have any comments on the documentation requirement for extensions 

that require prior notification? 

 

We do not have any comments on this question. 
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