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Dear Sir/Madam, 
 
Thank you for the opportunity to comment on the EBA’s consultation on 
Guidelines on preventing the abuse of funds and certain crypto-assets transfers 
for ML/TF. The European Savings and Retail Banking Group (ESBG) would like 
to provide you with the comments below, which we hope will be considered by 
the EBA. 
 
 
QUESTION 1.  
 
Do you agree with the proposed provisions? If you do not agree, please explain 
how you think these provisions should be amended and set out why they should 
be amended. Please provide evidence of the impact these provisions would have 
if they were maintained as drafted'?  
 
The consultation paper can be found here. 
 
ESBG’s response: 
 
Section 1 (Definitions) 
 
Paragraph 9 (Definition of “transfer chain”) 
 
For both the transfer of funds and the transfer of crypto-assets, it must be ensured 
that only service providers that also fall within the scope of the “Regulation (EU) 
2023/1113 on information accompanying transfers of funds and certain crypto-
assets” are covered by the definition of the "transfer chain". To ensure this al-
ready in the definition, the proposed definition of the "transfer chain" should be 
supplemented as follows: 
 
“Transfer chain:  
 
Means the end-to-end sequence of parties, processes, and interactions involved 
in facilitating the transfer of funds and transfer of crypto-assets from the payer or 
originator to the payee or beneficiary, exclusively in the sphere of PSP, IPSP, 
CASP, ICASP.” 
 
Section 4 (Information to be transmitted with the transfer) 
 
Paragraph 6 and 7 (“persons linked/connected”): 
 
Particularly with regard to the use of the terms “persons linked / connected", it 
must be ensured that these correspond to the requirements of the planned EU 
AML Regulation so that identical definitions are used here. 
 
Paragraph 23: 
 

https://www.eba.europa.eu/sites/default/documents/files/document_library/Publications/Consultations/2024/Consultation%20on%20Guidelines%20on%20preventing%20the%20abuse%20of%20funds%20and%20certain%20crypto-assets%20transfers%20for%20ML-TF%20%28Travel%20rule%20Guidelines%29/1063898/Consultation%20paper%20on%20draft%20travel%20rule%20Guidelines%20under%20Regulation%20%28EU%29%202023_1113.pdf
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The wording should be aligned to the envisaged AML Regulation to ensure that 
the addresses that are included with the transfer of funds is the verified address. 
For legal entities, the principal place of business should be preferrable as the reg-
istered address in a number of countries does not give an indication of the actual 
location of the legal entity and would assist any investigation or screening process 
but might be a law firm office or corporate service provider without any connec-
tion to the actual legal entity. Hence, we propose the following amendments: 
 

“23. The payer’s PSP and originator’s CASP should provide the following:  
a. For natural persons, the usual place of residence habitual residence of 
the payer or originator. In case of a vulnerable person as referred to in par-
agraph 19b of “EBA Guidelines on policies and controls for the effective 
management of money laundering and terrorist financing (ML/TF) risks 
when providing access to financial services” and cannot reasonably be ex-
pected to provide an address in relation to their usual place of residence 
habitual residence, the PSP or the CASP may use a postal addresses that 
is provided in alternative documentation as referred to in that Guidelines 
paragraph 19(b), where such documentation contains an address and 
where its use is permitted under the national law of the payer.  
b. For legal persons, the payer or originator’s address of the registered or 
official office or, if different, the principal place of business registered of-
fice.” 

 
Section 4.4 (Providing an equivalent Identifier to the LEI of the payer) 
 
Paragraph 28: 
 
The draft Guidelines‘ clarification of the rather vague term “equivalent Identifier” 
is to be welcomed since it correctly categorises the term in the area of official 
commercial registers and comparable registries for legal entities.  
 
However, strict consistency with the respective requirements and definitions of 
the envisaged AML regulation is required to avoid legal uncertainty. We therefore 
suggest that the EBA performs a corresponding cross-check in coordination with 
the European Commission.  
 
Section 5.2 (Admissible characters or inputs checks on transfers of funds) 
 
Paragraph 30 (lit. c): 
 
Lit c. should be amended as follows to reflect established mechanisms:  

“c. the system prevents the sending or receiving of transfers where inad-
missible characters or inputs are detected or, where applicable, provides 
clear business rules or other means of assistance on how to proceed in 
such instances; and” 
 

Section 5.4 (Missing information checks) 
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Paragraphs 37 to 39: 
 
Next to provisions on how to proceed in the case of missing information, several 
articles of regulation (EU) 2023/1113 explicitly refer to incomplete information on 
the payer or the payee. The draft Guidelines, as of now, only ascertain cases of 
incomplete or meaningless/inconsistent information.  
Further clarification on both the qualification as certain information requirements 
being met in an “incomplete way” and the resulting possible courses of action for 
PSPs would be welcome. 
 
Section 6.3 (Requesting required information) 
 
Paragraph 43: 
 
Paragraph 43 correctly reflects that requests for information to PSPs or CASPs 
outside the Union typically require longer deadlines. This justifies the proposed 
deadline of 5 instead of 3 days in the case of intra-EU payments (the first two case 
groups mentioned in the paragraph). However, the Guidelines should also 
acknowledge that even more complex chains of communication might require ad-
ditional working days to effectively ensure realistic assessments and response cy-
cles.  
Thus, case group 3 should be amended as follows: 

“Longer deadlines may be set where transfer chains involve: 
a. more than two parties in the transfer flow (including intermediaries and 
non-banks); 
b. at least one PSP, IPSP, CASP or ICASP that is based outside of the EU. 
These deadlines should not exceed seven five working days in total.” 

 
Paragraph 45: 
 
Articles 8(2) and 12(2) of regulation (EU) 2023/1113 stipulate the possible 
courses of action for the payee’s PSP and the ISPSP, respectively, when a PSP has 
repeatedly failed to provide requested information on the payee or payer. The 
rejection of payments is just one possible course of action. It follows that the re-
lated provision on reminders according to paragraph 45 of the Guidelines may not 
imply any stricter restriction of this range of options. 
To resolve this contradiction, the draft Guideline’s misleading wording should be 
amended:   
 

“[…] a PSP or IPSP should advise the prior PSP or IPSP in the transfer chain 
that, if the required information is not received before a particular deadline, 
the PSP or IPSP might will reject the transfer and may treat the PSP or IPSP 
as […]” 
 

Section 9 (Obligations on the payer’s PSP, payee’s PSP and IPSPs where a trans-
fer is a direct debit) 
 
Paragraph 75: 
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The provisions in paragraph 75 are worded ambiguously. In particular, an incor-
rect time reference point appears to have been used with regard to the payer's 
information to be used. Furthermore, it is not only the payee's information that is 
relevant, but also the payer's information. Having said this, paragraph 75 should 
be worded as follows: 
 
“75. Where a transfer of funds is a direct debit, the PSP of the payee should send 
the required information on the payer and the payee to the PSP of the payer as 
part of the direct debit collection. The information available to the payee's pay-
ment service provider at the time when the direct debit mandate is established 
or modified. Upon receipt of that information by the payer’s PSP, the payee’s PSP 
and IPSP should consider the information requirements in Article 4 points (2) and 
(4) and Article 5 points (1) and (2) of Regulation (EU) 2023/1113 to be met.” 
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