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AEB’s	response	to:	
Consultation	on	Report	on	the	appropriate	target	
level	basis	for	resolution	financing	arrangements	

under	BRRD	(EBA‐CP‐2016‐08	CP).	
	

	
	
Question	 1:	Do	 you	 think	 the	 report	 is	missing	 any	 crucial	 criteria	 or	 arguments	 in	
favour	or	against	a	particular	option?	
	
The	 AEB	 shares	 the	 European	 Banking	 Federation’s	 opinion	 on	 the	 target	 level	 for	
resolution	financing	arrangements	in	total	should	not	increase	as	well	as	that	EBA’s	Report	
should	 include	 a	 quantitative	 impact	 analysis	 and	 the	 timing	 measures	 should	 be	
considered.		

However,	the	AEB	supports	the	EBA's	recommendation	with	regard	to	changing	the	base	for	
the	target	level	of	the	resolution	financing	arrangement.		

The	AEB	shares	the	aims	of	increasing	alignment	between	the	basis	for	the	target	level	and	
potential	 expected	 resolution	 financing	 needs	 in	 case	 of	 failure,	 consistency	 with	 the	
methodology	 for	 institutions’	 individual	 contributions,	 and	 their	 complementarity	 to	 the	
basis	of	the	contributions	to	the	deposit	guarantee	fund.	

We	believe	that	the	changes	proposed	will	help	to	improve		 the	dynamic	and	smoothness	of	
contributions,	as	well	as	the	simplicity,	transparency	and	predictability	of	contributions.		

Nevertheless,	 we	 would	 like	 to	 mention	 certain	 procedural	 aspects	 that	 we	 consider	
important.	

Though	we	are	aware	that	the	EBA's	mandate	refers	only	to	the	BRRD,	the	fact	is	that	a	very	
significant	 number	 of	 the	 EU's	 Member	 states	 and	 banks	 are	 covered	 by	 the	 SRM.	 This	
circumstance	 cannot	 be	 ignored	 when	 the	 formula	 for	 calculating	 the	 target	 level	 of	 the	
resolution	mechanisms	 is	modified	 in	 the	 BRRD,	 as	 this	 change	 affects	 both	 the	 national	
funds	and	the	SRF.	

The	 SRM	 Regulation	 not	 only	 provides	 that	 the	 Commission	 will	 revise	 the	 formula	 in	
December	2018,	as	explained	 in	point	1.8	of	 the	Report,	but	also	 that	 it	may	do	so	at	any	
previous	moment	 in	time,	as	 laid	down	in	article	94.3	of	Regulation	EU	806/2014	(“When	
reviewing	Directive	2014/59/EU,	the	Commission	is	invited	also	to	review	this	Regulation,	as	
appropriate.”)		

We	 believe	 it	 to	 be	 extremely	 important	 that	 any	 change	 in	 the	 target	 level	 calculation	
formula	 is	 implemented	 consistently	 and	 simultaneously	 in	 both	 legislative	 frameworks.	
Given	its	importance,	this	provision	should	be	included	as	a	recommendation	in	the	Report	
to	be	submitted	by	the	EBA	to	the	European	Commission	by	31	October	2016	(similarly	as	
the	 EBA	 recommends	 that	 the	 European	 Commission	 considers	 and,	 where	 appropriate,	
changes	the	ratio	of	the	target	level	in	accordance	with	the	basis	chosen.)	

Likewise,	we	would	like	to	emphasise	that	it	is	desirable	that	the	change	in	the	target	level	
calculation	 formula	 should	 not	 result	 in	 any	 increase	 in	 the	 contributions	 of	 financial	
institutions.	 The	 report	 is	 very	 much	 focused	 on	 the	 basis	 for	 the	 target	 level	 for	 the	
resolution	financing	arrangement.	However,	it	is	important	to	take	into	consideration	apart	
from	the	basis,	the	percentage	that	is	established	which	is	also	key	in	determining	the	target	
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level.	Hence,	we	totally	support	what	is	said	at	the	beginning	of	the	report,	that	the	overall	
level	 of	 the	 resolution	 financing	 arrangement	 is	 assumed	 to	 be	 constant	 irrespective	 of	 a	
change	to	the	basis	for	calculating	the	target	level.		

Although	 our	 understanding	 is	 that	 the	 EBA	 does	 not	 support	 the	 “total	 risk	 exposure	
amount”,	we	are	quite	concerned	with	EBA’s	assessment:	This	measure	captures	the	riskiness	
of	an	institution.	The	higher	the	riskiness	of	the	balance	sheet	of	an	institution,	the	higher	the	
probability	of	 failure,	and	 in	 turn,	 the	higher	 the	potential	draw	on	 the	resolution	 financing	
arrangement	if	used	in	the	context	of	its	failure.	Furthermore,	it	is	in	line	with	the	denominator	
of	the	own	funds	requirements.	

In	 this	 sense,	 the	 Commission	 Delegated	 Regulation	 (EU)	 2015/63[1]	 established	 that,	 to	
these	 effects,	 the	 risk	 profile	 of	 institutions	must	 be	 determined	on	 the	 basis	 of	 four	 risk	
pillars	 (Risk	 exposure;	 Stability	 and	 variety	 of	 sources	 of	 funding;		 Importance	 of	 an	
institution	to	the	stability	of	the	financial	system	or	economy;	and	Additional	risk	indicators	
to	be	determined	by	the	resolution	authority)	and	its	correspondent	indicators;	pillars	and	
indicators	that,	in	our	opinion,	better	reflect		the	probability	of	failure,	and	in	turn,	the	higher	
the	potential	draw	on	the	resolution	financing	arrangement	if	used	in	the	context	of	its	failure.	
As	 there	 is	 already	 a	 risk	 factor	 incorporated	 in	 the	 formula	 to	 calculate	 banks’	 individual	
contributions,	there	is	no	need	to	also	set	the	reference	in	terms	of	risk	exposure.	

	

Question	2:	Do	you	have	a	preference	 for	one	of	 the	 following	recommended	options?	
(a)	total	 liabilities	(including	own	 funds),	(b)	total	 liabilities	excluding	own	 funds,	(c)	
total	liabilities	excluding	own	funds	less	covered	deposits.	

While	the	current	reference	to	calculate	the	target	level	(covered	deposits)	is	simple	and	is	
the	 same	 as	 the	 one	 used	 for	 the	 reference	 of	 national	 DGS,	we	 agree	 that	 it	 has	 several	
shortcomings,	 the	main	one	being	that	 it	 is	counterintuitive	to	set	 the	reference	basis	of	a	
resolution	 fund	 based	 on	 covered	 deposits.	 Thus,	 we	 fully	 support	 all	 three	 proposed	
options	as	a	better	measure	for	the	basis	of	the	target	level	compared	to	the	current	one,	as	
long	 as	 the	 effect	 on	 the	 minimum	 level	 of	 resolution	 funds	 is	 neutral.	 Either	 of	 the	
recommended	alternatives	capture	all	the	entities	under	the	scope	of	the	BRRD,	are	easier	
to	compute,	are	less	volatile,	are	a	better	measure	of	build‐up	of	risk	in	the	system	and	are	
better	aligned	to	the	potential	needs	of	an	entity	in	resolution.	

However,	we	have	a	preference	for	the	total	 liabilities	(excluding	own	funds)	minus	
covered	 deposits	 reference	 because	 it	 would	 also	 be	 fully	 aligned	 with	 the	 formula	 to	
calculate	 banks’	 individual	 contributions	 and	 because	 it	 also	 captures	 the	 remaining	
outstanding	liabilities	in	scope	of	a	possible	intervention	of	the	fund.	

	

Question	 3:	 Is	 there	 any	 other	 option	 which	 would	 be	 preferable	 to	 those	 in	 the	
recommendation?	Please	provide	the	rationale	supporting	your	view.		

No,	 we	 do	 not	 consider	 other	 option	 that	 could	 be	 preferable	 to	 those	 in	 the	
recommendation.	

																																																													
[1]	COMMISSION	DELEGATED	REGULATION	(EU)	2015/63	of	21	October	2014	supplementing	Directive	2014/59/EU	of	 the	
European	Parliament	and	of	the	Council	with	regard	to	ex	ante	contributions	to	resolution	financing	arrangements 


