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1. INTRODUCTION 

 

CECA is the Spanish Confederation of Savings Banks and is also a credit institution with no 

specific limitation which provides the savings banks products and services within the 

technological and financial area. CECA plays an important role in the Spanish savings bank 

sector and one of its main objectives is to represent its members, with the aim of strengthening 

the competitive advantage of this important sector of Spain´s financial system, which accounts 

for half of the Spanish market (both in terms of loans and deposits).  

 

The Spanish Savings Banks welcome the efforts of the European Banking Authority to develop 

the draft Regulatory Technical Standards in accordance with the mandate contained in several 

articles of the CRR. 

 

CECA welcomes the opportunity to comment on the first set of Draft Regulatory Technical 

Standards on Own Funds (EBA/CP/2012/02) elaborated by the EBA.  

 

In this document we include those aspects that are especially relevant for the Spanish Savings 

Banks. For the remaining topics we adhere to the position of the European Savings Banks 

Group (ESBG). 
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2. COMMENTS AND DOUBTS ARISED BY THE CONSULTATIVE 

DOCUMENT 

 

1. DEDUCTIONS FROM COMMOM EQUITY TIER 1 ITEMS: 

 

 

Q07. Are the provisions on the deductions related t o losses for the current financial year, 

deferred tax assets, defined pension fund assets an d foreseeable tax charges sufficiently 

clear? Are there issues which need to be elaborated  further? 

In order to clarify the requirements of national tax laws for the conversion of the deferred tax 

assets into claims on the central governments described in article 36.2 (c) of the CRR, it should 

be clarified that it would be enough that such conversion operates only in one of the three 

events foreseen in said article (loss, insolvency or liquidation) without being necessary that it 

operates in each and every one of them. This clarification would avoid uncertainties on the 

scope that the reforms of the different national tax laws may require for making effective this 

specific exemption of the deduction from Common Equity Tier 1 (CET1), if so desired. 

 

RATIONALE 

The rationale to impose a deduction of certain deferred tax assets from CET1 is that, under 

certain conditions, deferred tax assets might not have any realization value (e.g. should the 

institution be liquidated). Accordingly, once a national tax rule guarantees the realization value 

in events such as insolvency and liquidation, the deduction of these deferred tax assets from 

CET1 is not justifiable.  

Because it would result in a disproportionate requirement, it is important to avoid the 

interpretation that for the purposes at hand, the conversion into claims on the central 

government of deferred tax assets should always operate in the case of losses. In many 

circumstances deferred tax assets still maintain a realization value even in the case losses are 
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incurred: hence, losses can be of an extraordinary nature, can be non-recurrent, or can be 

incurred for amounts which are low or that do not generate a risk of insolvency or liquidation. 

For instance, it would not make sense that a national tax law has to recognize the conversion 

into a claim on the central government of such deferred tax asset if there is a loss of a low 

amount, if this tax law already recognizes such conversion in the events of either insolvency or 

liquidation. Of course conversion of a deferred tax asset into a claim on the central government 

in the case of losses should be an option that a government may decide to use, but not 

mandatory in itself. 

Furthermore, in the case of credit institutions, the liquidation of the company and insolvency 

proceedings are often simultaneous. Although it is theoretically possible that any of these 

situations takes place separately it should be enough from a prudential point of view that the tax 

rules provide for the transformation in only one situation to ensure the effectiveness of the 

capital.  

Liquidation needs not always to be accompanied by an insolvency procedure, as it is possible 

that the net equity is sufficient to meet the demands of depositors and satisfy all remaining 

creditors, regardless of the rank of their claims. In any case, if liquidation is not accompanied by 

an insolvency proceeding, and the tax legislation does not provide for the conversion into a 

claim of deferred tax assets in this scenario, the proceeds from the realization of assets (not 

including the mentioned deferred tax assets) should be sufficient to repay all debts of the entity. 

Therefore, the fact that the deferred tax assets have not been converted into a claim is not 

relevant from a prudential point of view because only the ordinary shareholders will be affected. 

With respect to insolvency proceedings, it can be observed that unlike the business of any 

company in other economic sectors, the activity of a credit institution is based on the confidence 

of depositors and other creditors and, once this has disappeared, its viability as an independent 

entity is extremely difficult. Thus, if insolvency is not a triggering event, the possible intervention 

by the public sector, taking control of the entity, should be resolved in a short period of time with 

the liquidation of the said entity or their transfer, conveniently capitalized, to private hands. In 

the first case, the deferred tax assets would become claims on the central government, in the 

second, would retain its value realization, because the injection of new capital will enable future 

profits.  
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PROPOSAL 

It is proposed that for the avoidance of doubts the EBA clarifies in its final Regulatory Technical 

Standards, with respect to the requirements of national tax laws for the conversion of the 

deferred tax assets into claims on the central governments described in article 36.2 (c) of the 

CRR, that these requirements are met if the conversion operates only in one of the three events 

foreseen in said article (loss, insolvency or liquidation) without being necessary that it operates 

in each and every one of them. 

 

2. ADDITIONAL TIER 1 CAPITAL: 

General comments on articles 19 to 22 

Hybrid instruments, such as convertible bonds, are fixed income instruments with a limited 

return, but they have the peculiarity that when a contingence occurs they get converted into 

equity securities, with a level of risk more similar to the one assumed by shareholders. That is, 

they are limited on the upside, but not on the downside. This asymmetry in terms of risk and 

return makes these instruments less attractive than shares because they lose one of their main 

features: a low risk level.  

For these reasons, it is necessary that their characteristics, especially those related to their 

conversion into shares and their level of seniority, are carefully designed to make them more 

attractive to investors. Otherwise, creating a market for these instruments may not be feasible. 

 

3. GENERAL REQUIREMENTS: 

General comments on articles 27 to 33 

Regarding the supervisory consent for reducing own funds related with article 73 of CRR, it is 

necessary to take into account the negative consequences that a highly prescriptive approach 

could have. Due to this, it is our view that national supervisors should have a certain degree of 
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flexibility, in order to be able to react appropriately when the conditions to grant a reduction of 

the institutions’ own funds are met.  

 

4. GRANDFATHERING OF CAPITAL INSTRUMENTS FOR ELEMEN TS NOT 

CONSTITUTING STATE AID: 

General comments on article 38 

We think that the application of the proportionality principle needs also to be considered when 

talking about transitional periods. Due to this, and taking into consideration the specificities of 

the financial sector and current economic conditions, we consider that all current capital 

instruments under national law should be grandfathered over a transitional period of at least ten 

years, in order to allow financial institutions enough time to adapt themselves to the new 

regulation. 

 


