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CONSULTATION PAPER ON CEBS’S GUIDELINES ON HYBRID CAPITAL 
INSTRUMENTS (CP 27) 
 
 
 
Dear Sir/Madam, 
 
The European Association of Co-operative Banks (EACB) welcomes the opportunity to 
comment on the consultation paper on CEBS’s guidelines on hybrid capital instruments. 
 
Please find our remarks on the following pages. Do not hesitate to contact us should you 
have any questions.  

 
 
Yours sincerely, 
 
 
       
 
 
Hervé Guider       Volker Heegemann 
General Manager      Head of Legal Department 
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General Remarks: 
 
While its mandate obliges CEBS to proceed in such a way, we nevertheless think that it is 
not the most reasonable approach to first develop guidelines for hybrids and to create 
guidelines on core capital only at a later stage.  

We therefore think that these guidelines, especially when more general definitions are 
established, should not prejudice guidelines on capital according to Article 57 (a) of the 
CRD.  

While both convergence and equivalence regarding the treatment of different capital 
instruments is crucial, there should be enough room to take also other features into 
consideration.   

 
Permanence 
 
Question 1: 
1.1 Are the guidelines in relation to "incentive to redeem" sufficiently clear or 
are there issues which need to be elaborated further? Please provide concrete 
proposals how the text could be amended. 
 
We believe that the guidelines are sufficiently clear regarding that aspect.  
 
 
1.2 Please describe the potential impact of a cap of 150% relating to stock 
settlement of the conversion ratio. Please provide evidence. 
 
 
 
 
Question 2: 
2.1. Are the guidelines in relation to "buy back" sufficiently clear or are there 
issues which need to be elaborated further? Please provide concrete proposals 
how the text could be amended. 
 
We see a need for more clarification regarding the cancelation of instruments, which 
were issued, but which a bank still holds in its (bank- or trading-) books (ready for sale 
to the “second market”; still no generation of capital). It should be clarified in the 
guidelines that this is not a “buy back”, since the issuing process has not been completed 
(it is rather a “take back”, “roll back”, “withdraw” or similar). Thus, the restrictions of the 
guidelines should not apply under those circumstances.  

 

Furthermore, as regards the procedure for achieving supervisors’ approval, we think that 
some more efforts should be taken to ensure a timely and rapid process. The current 
wording of Nr. 61 ss. gives the impression of a relatively heavy, lengthy process. 
However, this may not be question of wording alone. 

• We would like to recall that the dialogue between banks and supervisors within 
the context of the SREP already allows supervisors to have a good knowledge of 
the situation of the bank.  

• Furthermore, decisions may have to be taken quickly in order to ensure timely 
execution. While certainly a certain procedure will have to be respected, it will be 
crucial that supervisors can approve at short notice.  
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• The need to submit information on the planned development of the data under nr. 
64 b for the coming 3-5 years seems to be too restrictive. We think that such a 
long-term perspective is rather a relevant for internal long-term planning and not 
a solid basis for conclusions on an adequate proportion of assets and own funds in 
the present. We therefore suggest a shorter time horizon (12 months), or at least 
a clear indication that such long-term projections may only be of a rather limited 
value within the context of the approval of a buy-back or cancellation.  

• Especially, when banks intend to replace financial instruments by instruments of 
comparable or better quality the process should be speedy.    

• Finally, with regard to a level-playing field, clear indications are required on when 
permission to cancel, redeem or buy-back definitely has to be granted (e.g. when 
there is a rather comfortable situation regarding own-funds).    

 
2.2. CEBS is considering whether buy backs should under certain conditions also 
be permissible before five years and without replacement. A number of CEBS 
members would support such a provision under strict conditions and subject to 
prior supervisory approval, notably if the buy back responds to exceptional 
circumstances, is acceptable from a prudential point of view and results in a 
lasting improvement of the institution’s solvency situation. A number of other 
members have concerns regarding such an exemption, in particular as it may 
compromise the permanence of the hybrid instrument by enhancing investors’ 
pressure on banks to buy back outstanding hybrids and by providing incentives 
for banks to reduce their overall capital position at times when their own credit 
quality is decreasing. 
 
We are not convinced that negating any distinction between buying back and call or 
redemption, as pointed out under Nr. 72 is fully correct. While a call or redemption 
generally implies the cancellation of the hybrid as a financial instrument, a buy back does 
not have this effect. The bank may sell the instruments again and thereby also re-
establish the required prudential effects; prudential treatment should consider this.  

We do not see any reasons why banks should not call back or redeem instruments before 
five years – with the permission of their supervisor – when they replace those 
instruments by  capital instruments of at least equal quality; here should be no obstacle 
whatsoever for maintaining or improving capital.  

Furthermore, a fix five year period will create a considerable degree of inflexibility and 
probably create adverse incentives, since banks may be more hesitant regarding the 
issue of such instruments. Maintenance of capital would be more a question of “principle” 
than of prudential aspects. 
It also negates the fact that finally supervisors have to decide on whether they approve a 
buy-back or redemption. One may expect that supervisors oppose any call, redemption 
or buy back, when they consider it inappropriate.  

Finally, it has to be underlined that banks need flexibility for adapting to their business 
development in order to ensure an efficient capital management. Relevant circumstances 
can be changes regarding the regulatory treatment of certain assets, changes of the 
business profile of the bank as well as the effects of mergers, de-mergers etc. Under 
those circumstances a situation can easily arise that hybrids do no longer qualify as 
capital (e.g. since their amount passes the relevant limits). Under those circumstances 
we do not see any case for supervisory approval of a cancellation or pay-back. 

Typically, a buy-back would take place when banks do not need the capital as prudential 
capital and when they can draw further advantages from that buy-back, especially if the 
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market-price is under par. In such situation, profit can be generated that even improves 
the quality of the capital-base. 
 
 
As a basis for its decision CEBS therefore wishes to gather further evidence on 
the following points: 
 
2.2.1. What would be the impact if buy-backs before five years after the issue of 
the instrument were only allowed under the conditions described in paragraph 
72? Please provide evidence. 
 
The members of the EACB fear that these rules may be too restrictive and reduce 
flexibility, as explained above in 2.2. 

In particular, the wording of nr 72 c) requires replacements even if changes in the 
business mix (risk situation) of the respective institution do not require a replacement at 
all.  

Equally we think that options allowing to keep a certain percentage of own regulatory 
capital instruments (e.g. 10 %) on the balance sheet would be useful, since they would 

• increase flexibility of capital management  

• support orderly secondary markets by stabilization measures as used with certain 
issuance activities  

• and thus reduces the risk that new issues fail. 

Finally, we presume that tax calls should always be possible.  

 
 
2.2.2. Please describe circumstances – other than current market conditions - in 
which a buy-back at an earlier stage without the requirement to replace them 
with instruments of the same or better quality would be justified from a 
prudential perspective. 
 
There are many possible situations, in particular changes in the volume of assets, e.g. 
their sale or a significant decrease in value or caused by a change in business plans. 
Equally, when expectations regarding certain plans have not materialized, a reduction of 
capital may be appropriate.   

Especially in the context of a restructuring of a bank or a group the own funds may 
significantly decrease so that it might no longer comply with the limits under Article 66 
(1)(a) of the CRD. In such a situation the replacement of a hybrid instrument by an 
instrument of equal quality would not solve the problem. Under those circumstances a 
buy-back (redemption) should provide for faster and easier solutions than any issue of 
capital of higher quality.  

Furthermore, all sorts of M&A activities (mergers, de-mergers etc.) can change the 
capital and asset structure in a way that buy backs without replacement become 
advisable.  

Finally, we do not see any reasons why there should be any restrictions for institutions 
when they dispose of a “comfortable” capital situation.  
 
 
2.2.3. Which criteria should be provided in order to address the above 
mentioned concerns, and in particular to avoid setting incentives to deplete the 
capital base of banks whose credit quality is decreasing? 
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While banks managers seek solvency, profitability, and efficiency, supervisors are to 
ensure that solvency standards are respected and maintained. The CRD framework 
requires both an ICAAP and a SREP.  

We think that these processes ensure that supervisors have a good insight into the actual 
prudential situation of a bank including the near future and can develop their own opinion 
on whether a buy-back is appropriate from a prudential perspective or not. Supervisors 
should therefore dispose of discretion in this respect.  
 
 
2.3. What would be the impact of limiting the amount of repurchased 
instruments held by the institution at any time to 5% of the relevant issuance? 
Please provide evidence. 
 
We equally wonder whether any such figure or proportion should not relate to total own 
funds or total original own funds rather than to an individual instrument 

Furthermore, we believe that the proposed percentage of 5 % may be too low, 
particularly where small issues are concerned and at the beginning of issuances.  

We, therefore, suggest setting a limit of: 

- 10% of a relevant issue, which institutions should be allowed to redeem or buy-back 
without the prior approval of the competent authorities. Especially within 3 months of 
issuance to allow for market making. 

 
 
B. Flexibility of payments 
 
Question 3: 
Are the guidelines in relation to dividend pusher or stopper sufficiently clear or 
are there issues which need to be elaborated further? Please provide concrete 
proposals how the text could be amended? 
What would be the impact of the restriction on the use of dividend pusher and 
stopper? Please provide evidence. 
 
The guidelines seem appropriate in general 
 
However, we wonder whether the circumstances, under which supervisors may demand 
offsetting coupon payments, should be described some more in detail. This would give 
more certainty, both to banks and investors.  

With regard to the information to be provided to supervisors under nr. 81 c), we think 
that the major question is whether institutions will comply with capital requirements in 
the current year. Projections of the financial situation over the coming three to five years 
should not play a decisive role.  
 
 
Question 4: 
4.1 Are the guidelines in relation to ACSM sufficiently clear or are there issues 
which need to be elaborated further? Please provide concrete proposals on how 
the text could be amended. 
 
. 
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4.2 What would be the impact of implementing these guidelines on ACSM 
mechanisms? Would you propose any other options? 
 
 
C. Loss absorbency 
 
Question 5: 
5.1 Are the guidelines relating to the definition of loss absorbency in going 
concern sufficiently clear or are there issues which need to be elaborated 
further? Please provide concrete proposals how the text could be amended. 
 
 The guidelines are clear in general.  
 
However, we are concerned about the fact that for the definition of loss-absorption as 
worded in the guidelines, especially under Nr. 105 and 106, the distinction between 
permanence and loss absorption is given up. We fear that defining loss-absorption by 
referring to permanence is a somewhat circular reasoning. It is finally the existence of 
loss-absorption or permanence of capital that is important for the classification of capital, 
but whether capital is loss-absorbing or not is a question on its own. 

Furthermore, we would like to suggest that it should be clarified that the principles set 
out in the consultation are only applicable to hybrids. Therefore, the consultation paper 
should explicitly state that capital instruments issued by cooperative companies are 
outside the scope of the interpretation guidelines set out by the CEBS, since they are 
core tier 1 capital 

 
 
5.2 Do you agree with the definition of loss absorbency in going concern? 
If not why and what alternative would you propose? 
 
While we agree to the definition in general, we think that the aspect of “not hindering 
recapitalization” requires modification. 

They seem to make sense primarily in those Member States, where the hybrid is treated 
as a liability from the perspective of insolvency law. The examples therefore only seem to 
make sense in those Member States.  
 
 
5.3 Do the guidelines provide sufficient flexibility for institutions to design 
mechanisms that fulfill the objective of loss absorbency in going concern? What 
alternative would you propose? Does this flexibility raise level playing field 
issues? 
 
A permanent write-down of the principal of the hybrid capital should be avoided, since it 
would put investors in hybrid capital too much at a disadvantage. They would find 
themselves in a definitely weaker position than shareholders since the latter could 
participate in an improvement of the economic situation of the issuer. Therefore a 
temporary write-down seems preferable. 
 
 
5.4 Do you think that different levels of subordination allow sufficient 
transparency on the ability of these instruments to cover losses in liquidation? 
Alternatively, would you prefer to completely preclude different ranking 
between hybrids? 
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Nr. 107 and Article 57 (a) provide for appropriate criteria.  
 
Ranking between hybrids should be allowed. As explained in Nr. 108, different ranking in 
hybrids is more an aspect of information and transparency.  
 
 
D. Limits 
 
Question 6: 
6.1 Are the guidelines relating to the assignment of hybrids instruments to one 
of the three limits sufficiently clear or are there issues which need to be 
elaborated further? Please provide concrete proposals how the text could be 
amended. 
 
The guidelines are sufficiently clear. 

However, we would appreciate clarification on the fact that the”up to 50% bucket” will 
also include hybrids that can be converted into capital under other circumstances than 
emergency situations only.  
 
 
6.2 Do you believe that the conditions imposed to mandatory convertible are 
proportionate and balanced? Would you propose any other options? 
 
The conversion mechanism seems extremely severe.  
 
As regards the conversion rate (Nr. 134) we think that CEBS should not stipulate a 
formula for fixing the conversion rate. We see no reason why this conversion rate should 
not be in the discretion of the issuing bank.  
 
E. Hybrid instrument issued through an SPV 
 
 
 
Question 7: 
Are the guidelines relating to the indirect issues of hybrids instruments 
sufficiently clear or are there issues which need to be elaborated further? 
Please provide concrete proposals how the text could be amended. 
 
They are sufficiently clear. 
 


