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EBA responses to issues XXI to XXVI raised by participants of the EBA Working Group on APIs under PSD2 
 
Published on 14 August 2019  

 

Disclaimer: The information contained in the table below is of an informational nature and has no binding force in law. Only the Court of Justice of the European Union can provide definitive 

interpretations of EU legislation. The information may factually reflect a given challenge faced by the industry, reiterate the European Banking Authority’s views that have been previously 

published, reflect discussions that have been held on the practical implementation of legal requirements, or may include examples of industry practices. The information is also without prejudice 

to any future decisions made or views expressed by the European Banking Authority. 

 

ID Topic Description EBA Response 
XXI Machine-

readability of 
the central 
register of the 
EBA under PSD2 

Several participants in the EBA API WG have asked the EBA to publish a 
document that clarifies the data fields and properties used in the JSON file with 
the content of the central register of the EBA under PSD2. These participants 
argued that the publication of this document will allow all stakeholders to 
understand the JSON file more clearly. 

The EBA agrees that clarifying the data fields of the machine-
readable JSON file with the information contained on the 
central register of EBA under PSD2 will allow market 
participants better to interpret the information contained in 
the register. Therefore, on 5 August 2019, the EBA published 
a document with the specification of the data properties of 
the JSON file with the content of the central register of the 
EBA under PSD2, available on the right hand side of the 
above webpage. 
 

XXII Measurement 
of response 
times of the 
dedicated 
interface 

Several API WG participants requested clarifications as to what should be 
included in the calculation of the key performance indicator (KPI) on response 
times under Guideline 2.3 of the EBA Guidelines on the exemption from the 
contingency mechanism. In particular, participants queried whether this 
calculation should include the time it takes to conduct SCA or the time it takes 
for the ASPSP to verify the authorisation/registration of third party-providers 
(TPPs).  
 

As clarified in the Final Report on the EBA Guidelines on the 
conditions to benefit from an exemption from the 
contingency mechanism, the response time under Guideline 
2.3 includes “the interval between the point in time when a 
request is received by the ASPSP from a PISP, AISP or CBPII 
and the point in time when all the information requested (or 
where relevant the yes/no confirmation) has been sent back 
by the ASPSP” (page 43 of the feedback table, comment 15).  
 
As further clarified in the feedback table on the Guidelines 
(page 44, comment 15), the response time includes the time 
it takes to check the authorisation/registration of TPPs, in 
particular the TPP’s eIDAs certificate in accordance with 

https://eba.europa.eu/risk-analysis-and-data/register-of-payment-and-e-money-institutions-under-psd2
https://eba.europa.eu/regulation-and-policy/payment-services-and-electronic-money/guidelines-on-the-conditions-to-be-met-to-benefit-from-an-exemption-from-contingency-measures-under-article-33-6-of-regulation-eu-2018/389-rts-on-sca-csc-
https://eba.europa.eu/regulation-and-policy/payment-services-and-electronic-money/guidelines-on-the-conditions-to-be-met-to-benefit-from-an-exemption-from-contingency-measures-under-article-33-6-of-regulation-eu-2018/389-rts-on-sca-csc-
https://eba.europa.eu/regulation-and-policy/payment-services-and-electronic-money/guidelines-on-the-conditions-to-be-met-to-benefit-from-an-exemption-from-contingency-measures-under-article-33-6-of-regulation-eu-2018/389-rts-on-sca-csc-
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Article 34(1) of the Delegated Regulation 2018/389 (the 
RTS).  
 
The question as to whether the time needed to conduct SCA 
should be included in the calculation of response times has 
been answered through Q&A 4661 published on 9 August 
2019.  
 

XXIII Contingency 
mechanism in 
Art. 33(4) – 
Identification of 
TPPs through  
“guestbooks”  

Some API-WG participants explained that they are exploring a number of 
solutions for identification of TPPs for the purpose of the contingency access in 
Art. 33(6) RTS that differ in complexity and, implicitly, costs required for their 
implementation. 
 
Some API WG participants queried whether one of the methods that they are 
exploring would be in line with the RTS. Under such method, TPPs would have 
to, first, register at a central registration point,  referred to by the respective API 
WG participants as a “guestbook”, by providing their PSD2 eIDAS certificate (i.e. 
a qualified certificate for website authentication) when registering in the 
guestbook, before accessing the ASPSP’s systems.  
 
The actual access to the PSU accounts would then be a subsequent and 
separate step from this registration and the ASPSP would not be able to identify 
the TPP or check whether the TPP has performed the guestbook entry at the 
time when the TPP is accessing the ASPSPs’ online channel. The participants 
who proposed this identification method acknowledged that it comes at the loss 
of precision with respect to logging of the actual access on the ASPSP’s side, but 
pointed out that such method would be less costly than other identification 
methods explored by the industry. Participants queried as to whether the EBA 
considers this approach to be compliant with the RTS. 

In accordance with Article 34(1) RTS, the identification of 
TPPs towards the ASPSP should be based on the use of 
qualified certificates for electronic seals (QSealCs) and/or 
qualified certificates for website authentication (QWACs) 
compliant with the Regulation (EU) No 910/2014 
(eIDAS Regulation).  
 
Art. 33(5) RTS requires ASPSPs to ensure that TPPs can be 
identified when using the contingency mechanism in Art. 
33(4) RTS. The same requirements regarding identification of 
TPPs with QSealCs/QWACs apply irrespective of whether the 
TPPs are accessing the PSUs’ payment accounts via the 
dedicated interface or via the PSU interface(s) (as a primary 
access method under Art. 31 RTS or as a contingency access 
method under Art. 33(4) RTS).   
 
As clarified in paragraph 16 of the EBA Opinion on the use of 
eIDAS certificates under the RTS on SCA&CSC (EBA-Op-2018- 
7), “since the ASPSP is the party that should provide the 
interface and ensure the security of the communication 
session, it should be the party that chooses the type of 
certificate to use under Article 34(1) of the RTS”.  
 
Concerning in particular the guestbook identification 
explored by some API WG participants, the EBA is of the 
view that such identification method does not meet the 

https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_4661
https://eba.europa.eu/-/eba-publishes-an-opinion-on-the-use-of-eidas-certificates-under-psd2
https://eba.europa.eu/-/eba-publishes-an-opinion-on-the-use-of-eidas-certificates-under-psd2
https://eba.europa.eu/-/eba-publishes-an-opinion-on-the-use-of-eidas-certificates-under-psd2
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requirements in Art. 34(1) and 33(5) RTS, as it does not allow 
ASPSPs to rely on the eIDAS certificates for the identification 
of TPPs. In addition, such guestbook entry would not be 
compliant with the PSD2 because the ASPSP would not be 
able to check whether the TPP has identified itself at the 
time the access takes place. In this respect, Article 66(3)(d) 
of PSD2 provides that PISPs should identify themselves 
towards the ASPSP “every time a payment is initiated”. 
Similarly, Article 66(2)(c) PSD2 requires AISPs to identify 
themselves towards the ASPSP “for each communication 
session”. Finally, such guestbook registration would impose 
a condition for the identification of the TPPs that does not 
have any legal basis in PSD2 or the RTS. 
 

XXIV Contingency 
mechanism in 
Art. 33(4) RTS – 
Data that can 
be accessed 

Several API WG participants requested clarifications as to whether ASPSPs need 
to make any changes to their existing customer interfaces for the purpose of the 
contingency mechanism in Art. 33(4) RTS. In particular, several API-WG 
participants queried whether ASPSPs must limit the data that TPPs can access 
through the PSU interface when using the contingency mechanism in Art. 33(4) 
RTS. 
 
 

According to Article 33(5) RTS, for the purpose of the 
contingency mechanism in Art. 33(4) RTS, ASPSPs should 
ensure that TPPs “can be identified”, meaning that TPPs are 
able to identify themselves towards the ASPSP using eIDAS 
certificates in accordance with Art. 34(1) RTS, and that TPPs 
can rely on the authentication procedures provided by the 
ASPSP to its PSUs. The contingency mechanism should also 
enable TPPs to perform the actions in Art. 30(1) RTS, namely 
to: 
- enable AISPs to “communicate securely to request and 

receive information on one or more designated 
payment accounts and associated payment 
transactions”; and  

- enable PISPs to “communicate securely to initiate a 
payment order from the payer's payment account and 
receive all information on the initiation of the payment 
transaction and all information accessible to the ASPSP 
regarding the execution of the payment transaction”. 
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As regards the scope of data that can be accessed by TPPs 
through the contingency access in Art. 33(4) RTS, the PSD2 
and the RTS do not provide any obligation for the ASPSP to 
limit the data that TPPs can see when accessing through the 
PSU interface, except for the requirement in Art. 36.1(a) RTS 
regarding the disclosure of sensitive payment data (detailed 
below). Articles 66 and 67 of PSD2 and Article 33(5) RTS 
place the responsibility on the TPPs, and not the ASPSPs, to 
ensure that the TPP does not access data for purposes other 
than for the provision of the service as requested by the 
PSU.  
 
The only situation where the RTS require ASPSPs to restrict 
access to certain data is the one referred to in Art. 36.1(a) 
RTS, according to which ASPSPs “shall provide [AISPs] with 
the same information from designated payment accounts 
[...] made available to the payment service user when 
directly requesting access to the account information, 
provided that this information does not include sensitive 
payment data” (emphasis added). “Sensitive payment data” 
is defined in Art. 4(32) PSD2 as “data, including personalised 
security credentials which can be used to carry out fraud. 
For the activities of payment initiation service providers and 
account information service providers, the name of the 
account owner an and the account number do not 
constitute sensitive payment data”. 
 
The above is without prejudice to any other obligations that 
ASPSPs may have, for example under the EU General Data 
Protection Regulation 2016/679 (GDPR), to limit access to 
certain personal data of their customers. 
 

XXV Documentation 
of the 

Several API-WG participants requested clarifications whether ASPSPs are 
required to document the contingency access in Art. 33(4), and if so, by when. 

Article 33(1) RTS provides that “Account servicing payment 
service providers shall include, in the design of the dedicated 
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contingency 
mechanism in 
Art. 33(4) RTS  

TPPs expressed concerns that many ASPSPs have not yet documented how the 
contingency mechanism will be implemented and that they do not have 
visibility on how strong customer authentication (SCA) will be carried out by 
ASPSPs from 14 September where access is made through the contingency 
mechanism in Art. 33(4) RTS. Some TPPs raised concerns that this may lead to a 
disruption of TPPs services on 14 September 2019.  
 

interface, a strategy and plans for contingency measures for 
the event that the interface does not perform in compliance 
with Article 32, that there is unplanned unavailability of the 
interface and that there is a systems breakdown”. 
 
Article 33(2) RTS provides that the “Contingency measures 
shall include communication plans to inform payment 
service providers making use of the dedicated interface of 
measures to restore the system and a description of the 
immediately available alternative options payment service 
providers may have during this time”. Furthermore, Art. 
33(5) RTS provides, for the purposes of the contingency 
mechanism referred to in Article 33(4), that ASPSPs ensure  
that TPPs can be identified and can rely on the 
authentication procedures provided by the ASPSP to its 
PSUs. 
 
The RTS do not provide a deadline by which ASPSPs should  
document the access through the contingency mechanism. 
Nevertheless, in accordance with Art. 33(1) and (2) referred 
to above, ASPSPs shall set out a strategy and plans for the 
contingency measures and communications plans to inform 
TPPs of the “immediately available alternative options” 
through which they can continue providing their services 
while the API is restored. Such strategy and communication 
plans must be provided also in relation to the use of the 
contingency mechanism in Article 33(4) of the RTS, which is 
one of the contingency measures that ASPSPs are required 
to put in place. To this end, ASPSPs that do not receive an 
exemption in accordance with Art. 33(6), or whose 
exemption has been revoked by the national competent 
authority (NCAs) in accordance with Art. 33(7) RTS, should 
include in such strategy and communication plans a 
description of the contingency mechanism and of the 
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authentication procedures on which TPPs can rely under Art. 
33(5) RTS. 
 

XXVI Availability of, 
and reliance on, 
eIDAS 
certificates 
under Art. 34 
RTS 

Several API WG participants expressed their concerns about the difficulty in 
obtaining eIDAS certificates (QWACs and QSealCs) as referred to in Art. 34 RTS 
from qualified trust service providers (QTSPs). Some TPPs argued that because 
of this reason they could not test ASPSPs’ production interfaces.  

The EBA understands that one of the reasons for the delay 
and difficulty in the issuance of eIDAS certificates by QTSPs 
was uncertainty as to how to interpret the reference to 
“authorisation number” in Article 34(2) RTS. In response, the 
EBA already clarified in Q&A 4679 that the reference to 
“authorisation number” in Article 34(2) RTS includes “all 
forms of national identification numbers that are used by 
NCAs under PSD2 and allow the unequivocal identification of 
the payment service providers (PSPs) in the national 
registers under PSD2 and CRDIV as well as in the EBA PSD2 
and credit institution registers”. 
 
Nevertheless, in order to allow QTSPs better to interpret the 
information available on the EBA PSD2 and credit institution 
registers, the EBA published on 31 July 2019 several 
technical documents relevant for the EBA Opinion on the 
use of eIDAS certificates under the RTS on SCA&CSC (EBA-
Op-2018-7), which are available on the right hand side of the 
above webpage. These include a document with the 
identification numbers used in the EBA registers that 
clarifies the types of national identification numbers used by 
each NCA in said registers. In addition, for the purpose of 
providing additional certainty to QTSPs in the process of 
issuing eIDAS PSD2 certificates the EBA also published on 31 
July 2019 two additional documents with NCA abbreviations 
for inclusion in eIDAS certificates and the email addresses of 
CAs for the notification exchange with QTSPs. The latter 
document, which is in support of paragraph 32 of the EBA 
Opinion on the use of eIDAS certificates also aims at 
ensuring the timely revocation of eIDAS certificates after an 
authorisation of a TPP has been withdrawn by the respective 

https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa?p_p_id=questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_jspPage=%2Fhtml%2Fquestions%2Fviewquestion.jsp&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_viewTab=1&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_questionId=2700338&_questions_and_answers_WAR_questions_and_answersportlet_statusSearch=1
https://eba.europa.eu/-/eba-publishes-an-opinion-on-the-use-of-eidas-certificates-under-psd2
https://eba.europa.eu/-/eba-publishes-an-opinion-on-the-use-of-eidas-certificates-under-psd2
https://eba.europa.eu/-/eba-publishes-an-opinion-on-the-use-of-eidas-certificates-under-psd2
https://eba.europa.eu/documents/10180/2882455/NCA+abbreviations+for+inclusion+in+eIDAS+certificates.pdf
https://eba.europa.eu/documents/10180/2882455/NCA+abbreviations+for+inclusion+in+eIDAS+certificates.pdf
https://eba.europa.eu/documents/10180/2882455/Email+addresses+of+CAs+for+the+notification+exchange+with+QTSPs.pdf
https://eba.europa.eu/documents/10180/2882455/Email+addresses+of+CAs+for+the+notification+exchange+with+QTSPs.pdf
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NCA and is complementary to the response to issue XIII of 
the clarifications to the third set of issues raised by the EBA 
Working Group on APIs under PSD2, published on 26 April 
2019 (pages 5-8).  
 

 

https://eba.europa.eu/documents/10180/2545547/Issues+VIII+to+XIII+raised+by+the+EBA+WG+on+APIs+.pdf
https://eba.europa.eu/documents/10180/2545547/Issues+VIII+to+XIII+raised+by+the+EBA+WG+on+APIs+.pdf

