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1 October 2010
CONFIDENTIAL

Dear Sir or Madam —

CP40: CONSULTATION PAPER ON GUIDELINES TO ARTICLE 122A OF
THE CAPITAL REQUIREMENTS DIRECTIVE

Nationwide Building Society including its subsidiaries and regional brands welcomes
the opportunity to respond to CP40.

We are the UK's third largest mortgage lender, second largest High Street savings
provider and seventh largest High Street financial services organisation, with around
£200 billion in assets. As the UK’s largest mutual building society, we are different
from many of our competitors. Unlike firms that are run for the benefit of their
shareholders and to maximise profit, we are owned by and run for the benefit of our
15 million members.

Our overall position in relation to the guidelines is one of support as measures which
bring clarity to the securitisation markets by improving due diligence standards and
remove any mis-alignment between the interests of originators or sponsors and
investors, in particular, in the application of the retention requirement are to be
welcomed. However, care must be taken to ensure that the guidelines do not impact
on the viability of the securitisation market as a funding and capital management tool.

Our detailed responses to the specific questions raised are set out in the Appendix to
this letter and take account of the fact that we have interests in both the asset and
liability side of securitisation trades.

Yours faithfully
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Mark Hedges
Head of Structured Finance

Nationwicle Building Soticty is authorized and requiated by the Financial Services Authorily under registraion nurober 106078,
Crizdit facilit v than regulatad imortgagaes Ae o Spuiated by the Financial Services Authority.
Haticrwdde Building Society, Matiorweide House, Pipers Way, Swindon SH38 THW.
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APPENDIX

Question 1: Do you agree with this differentiation between the requirements of credit
institutions when “investing” (leading to the applicability of Paragraphs 1, 4, and both
sub-paragraphs of 5) as opposed to the lesser requirements when assuming
“exposure” but not ‘investing” (leading to applicability of Paragraph 1 and sub-
paragraph 2 of Paragraph 5)7?

No.

There should be no differentiation arising from the type of
exposure/investment ~ the driver should be whether or not the institution is
capable of suffering a loss related to the securitised assets.

For example, if a liquidity provider or hedge provider is exposed to the credit
risk of a securitisation position (i.e. they are deemed to be subject to Article
122a), they can suffer loss and should therefore be subject to the same
requirements as investors.

Question 2: Do you agree with this differentiation in the role of a credit institution as
liquidity facility provider (based on the provisions of CRD Annex IX, part 4, paragraph
2.4.1, point 13)?

Yes.

A liquidity provider that is not exposed to the risk of default of the underlying
exposures should not be subject to Article 122a.

Question 3: Do you agree with this differentiation in the role of a credit institution as
hedge counterparty, and what issues might arise when credit institutions seek to
determine whether their role as hedge counterparty results in the assumption of
credit risk or not?

Yes.

A derivativelhedge provider that does not assume risk arising from principal
losses should not be subject to Article 122a.

Question 4: Does this guidance adequately address means of fulfilling the retention
requirement in the case of securitisations of exposures from muttiple originators,
sponsors, or original lenders? And if not, what suggestions do you have for additional
clarity?

In most circumstances the guidance adequately addresses the issues.

However, further guidance would be useful to clarify the application of the
retention requirement when assets written by multiple originators are
subsequently acquired and then securitised by the acquiring owner. In those
circumstances, it should be clear that the retention requirement should be on
that owner alone.

Question 5: Do you agree that the form of retention should not be able to be changed
during the life of the transaction, except under exceptional circumstances only, or
alternatively should some additional fiexibility be granted? Flease provide evidence of
exceptional circumstances which would justify a change in the form of retention.
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in certain siructures there are arguments to support the contention that the
form of retention should not be able to be changed throughout the life of the
transaction, most obviously that this would make it more difficult for investors
to ensure compliance.

However, if any change is adequately reported and subject to appropriate
ratification, for example, by the trustee, we can see no reason why this should
not be permitted. In the case of Master Trusts, a retention that was covered in
changing proportions between minimum selier share and retained securities
would be both effective and practical to monitor/report for investor comfort.

Question 6: Should the definition of “net economic interest” in terms of "nominal”
exposure be interpreted to mean that both excess spread tranches (i.e. where only
residual interest cashflows are sold) and interest-only tranches (i.e. where all interest
cashflows are sold) be excluded from the various means of fulfilling the retention
requirement (as both have notional rather than nominal values), or should either be a
valid means of fulfilling the retention requirement? If the retention requirement were
allowed to be fulfilled by refention of a tranche with no principal component (for
instance, an excess spread iranche or an interest-only tranche), how would the
refention percentage be computed — with reference to the notional value, market
value, or otherwise?

In principle, there is no reason why some interest-only tranches shouldn’t
qualify towards an originator’s net retained interest as these can represent a
genuine economic interest. However, this really depends on whether the
interest only tranche retained by an originator is truly impacted by adverse
performance to the same degree as investors (i.e. will depend on position in
the cash flow waterfall). The real issue is that, in practice, measuring the
retention percentage attributable to such tranches would be difficult. Similarly,
if an cash reserve to be grown through captured spread was disallowed as
retention, it is difficult fo argue that an excess spread tranche subordinate to it
should be aliowed.

Question 7: Where Paragraph 1 indicates that a credit institution must ensure that
retention has been “explicitly disclosed”, is the guidance above sufficient? In
particular, will the market evolve such that credit institutions would expect such
disclosure by market participants to be of a binding nature, and therefore provide
some means of enforcement or redress to them, or should such a requirement be
part of the CEBS guidance? Feedback is welcome on the most effective means to
assure that the commitment of the originator, sponsor or original lender is
enforceable by credit institutions that invest. This is an area which CEBS is likely to
pay particular attention to in as part of keeping these guidelines up to date and in
annual reviews of compliance.

From an investor point of view, it would be more favourable if the originator’'s
disclosure requirements could be enforced by a regulator but it is not clear
whether this is what is meant by “CEBS guidance”. If the onus remains on
investors to police this via the due diligence and ongoing monitoring process,
there needs to some means of redress against the originator. Any form of legal
action against an originator would be difficult to co-ordinate and would not be
attractive for investors. The simplest solution would be some form of trigger
built into the documentation. For master frusts the solution is already largely
in place given that failure to maintain the minimum seller share breaches a
non-asset trigger, penalising an originator by stopping substitution and
prioritising payments to investors, effectively shutting off the trust for future
issuance. The resultant subordination of the seller share will increase the
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retention percentage over the run-off period . For standalone securitisations it
is less clear what would be an appropriate penalty.

Question 8: Does this guidance address properly the subject of hedging of retained
exposures? What specific types of hedge should be permitted? CEBS would
welcome evidence and examples from respondents.

Yes. Macro hedges of the type illustrated would be acceptable. Further, any
hedge which does not directly reference the assets should be permissible.

Question 9 Should retention of 5% of each securitised exposure fuffii the
requirements of Paragraph 1 under option (a)?

Yes

Question 10: Should option (b) be applicable equally to both securitisations of
revolving exposures and revolving securitisations of non-revolving exposures4 (or
revolving securitisations with a combination of revolving and non-revolving
exposures) in fulfilling the requirements of Paragraph 17

Yes

Question 11: Do you agree with this interpretation of the phrase “there shall be no
multiple applications of the retention requirement” to mean that there shall be no
requirement for multiple application either by individual parties or at the level of
individual SPVs, but that there may be multiple application at the overall transaction
level (for instance, where a transaction is the resecuritisation of existing
securitisations), and does the above lead to an effective and proportionate afignment
of interest for resecuritisations?

Yes

Question 12: Does this interpretation of the phrase “‘net economic interest shall be
determined by the notional value for off-balance sheet items” raise any potential
issues with respect to application of the retention requirement?

There needs to be some flexibility around the inclusion of undrawn lending
commitments. As an example, if a seller share in a master trust (that is
representing the retention requirement) is dynamically sized to allow for draw
capacity on flexible mortgages, this should be taken in to consideration.

Question 13: Given that Paragraph 1 specifies that “retained positions, inferest or
exposures are not hedged or sold”, to what extent will it be possible for an originator,
sponsor or original lender o use such retained interest for secured funding purposes
without having “sold” such retained interest, for instance in cases where such funding
is sought under a TBMA/ISMA Global Master Repurchase Agreement (GMRA) or
alternatively under a bespoke repo agreement?

Repo of the retained interest should be permitted as this is for funding
purposes rather than managing risk.

Question 14: Is further clarification needed on the ability to differentiate between the
trading book and the non-trading book?

No

Question 15: Is the general guidance on securitisation stress testing in the document
linked above sufficient, or is further guidance needed on how stress testing should be
undertaken for the specific requirements of Article 122a, and if so what topics should
such further guidance cover?

Further guidance on how stress testing should be undertaken for the specific
requirements for Article 122a would be welcome. The proposed availability of
cashflow models in future under SEC and Bank of England disclosure
requirements should be referenced in the guidance.
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Question 16: Do you agree with this method of calculating the additional risk weight?
Yes

Question 17: Do you have any comments on this approach to achieving consistent
implementation of application of the additional risk weights by competent authorities,
including both the level and duration for which additional risk weights are applied? Do
you agree that, notwithstanding the fextual provisions of Paragraph 5, the cumulative
result of applying such additional risk weights should not result in the capital required
fo be held against a securitisation position exceeding the exposure value of such
securitisation position?

Yes, it would not make any sense for the capital held against a securitisation
position to exceed the exposure value.

Question 18: If a credit institution is involved as sponsor in the securitisation of
exposures on behalf of third parties in an asset class or business line in which such
sponsor is not itself active in extending credit, is the guidance provided above a
sufficiently high standard to hold such sponsor to?

Additional guidance might be helpful — e.g. should a sponsor have to disclose
the basis on which it has become comfortable with the original lenders credit
criteria?

Question 19: Is this interpretation or the requirement with respect to “participations
and underwritings in securitisation issues” clear and unambiguous, or are there
alternative interpretations possible or clarifications necessary?

Yes

Question 20: Would disclosure templates that currently exist or are in the process of
being prepared by lrade associations, industry bodies, ceniral banks, market
participants or others fulfil these requirements on an adequate basis?

Standardised disclosure templates would be beneficial but should not prevent
an investor from seeking additional information, where necessary.

Question 21. Would disclosure templates that currently exist or are in the process of
being prepared by trade associations, industry bodies, central banks, market
participants or others fulfil these requirements on an adequate basis?

Yes

Question 22: Would such implementation without a materiality threshold create
complications or be overly burdensome?

No. The transitional period should be sufficient for originators, sponsors and
issuers comply with the new requirements.

50f5






