
         Warsaw, 9 Jan 2013 

 

 

Ref. Polish Bank Association response on EBA discussion paper on draft regulatory 

technical standards on prudent valuation EBA/DP/2012/3 

 

Dear Sirs, 

The Polish Bank Association welcomes the opportunity to share the views on the 

European Banking Authority (EBA) discussion paper relating to draft regulatory 

technical standards (RTS) on prudent valuation under articles 31 and 100 of the draft 

capital requirement regulation (CRR). In our opinion, when drafting the final RTS, it is 

very important to take into consideration most of all, two matters: the global level 

playing field by ensuring harmonisation with the practices and accounting standards of 

other jurisdiction and the problem of valuation uncertainty which is caused by the lack 

of reliable data, and therefore is difficult to quantify. 

In response to EBA/DP/2012/3 please find our remarks on some questions in 

Discussion Paper: 

 

Q1. Do you believe that a proportionality threshold should be considered before 

requiring an institution to assess the prudent value of all fair value positions? If yes, 

how would you define the threshold? 



A1. Yes, a proportionality threshold, which should be assessed before requiring an 

institution to assess the prudent value of all fair value positions, should be established. 

This threshold may be defined, e.g. as a relation of the Fair Value of the positions 

potentially subject to the calculation of AVAs to the common equity Tier 1 capital, set 

on such a level which would exclude necessity of AVA calculations which would have 

immaterial effect on capital adequacy ratios. 

Q3. Should a specific time horizon for exit be set when assessing the prudent valuation? 

If so, how the time horizon should be set (e.g. the same time horizon for calculating 

Value-at-Risk (VaR), Credit Risk Capital Requirements, etc.), what should it be and how 

would it feed into the calculating of AVAs? 

A3. In our opinion no particular time horizon should be set for the purpose of 

calculating AVAs. It should be estimated at constant market conditions. 

 

Q4. Do you support the concept of a specified level of confidence to determine AVAs? If 

not, why? Are there any AVAs where the use of a specified level of confidence is not 

appropriate? 

A4.  

• We do not support the use of a systematic and prescribed level of confidence 

to determine AVAs. In principle, the concept of AVA determination at a 

specified confidence level seems reasonable. However, its applicability may 

create technical problems mainly related to availability of the data required to 

derive the sound statistics and to run statistical tests. The allowance of having 

judgmental approach to derive AVA at the given confidence level in case of no 

availability of sufficient data does not help much as in that case one would have 

to support these values in the absence of sound statistics behind. It might be 

difficult to calculate the AVA for model risk at a specified confidence level or 

even to assign the confidence level to the calculated AVA for model risk.  

• Only if there are enough data points (market quotes) the idea of calculating a 

confidence interval makes sense from a statistical point of view. But even in 



this situation it is not clear why a bank is obliged to take e.g. the lowest quote 

out of 20 quotes. Banks have to consider the quality of market data they use 

and when a quote is only available for a very small position, it would be more 

practical to use a professional or expert judgment for prudent value.  

Q6. How prescriptive do you believe the RTS should be around the number of data 

points that are required to calculate a 95% level of confidence without any more 

judgemental approach being necessary? 

A6.We are afraid that in many cases a confidence level will not be possible to calculate 

statistically.  

 

Q11. Are there any other indicators of large market price uncertainty which should be 

included? 

A11.  

• First of all, a clear distinction should be made between AVA for market price 

uncertainty and other AVAs, like concentration and liquidity AVA or close-out 

costs AVA, in order to avoid potential overlaps of the calculated AVAs.    

• Clarification should be provided about whether the prudent value is a point 

estimate. In Article 100 of CRR it seems like possible future changes to markets 

(e.g. going from normal to stress situations) should be taken into consideration 

when estimating the AVA’s. This somewhat contradicts the definition of fair 

value and prudent value. 

 

 

 

Yours faithfully, 

 

Krzysztof Pietraszkiewicz  

President of Polish Bank Association 


