
Response to  
 
 
Consultation paper on guidelines to Article 122a of the Capital Requirements Directive (CP 40) 
 
No. Question Response 
1 Do you agree with this differentiation between the requirements of credit 

institutions when “investing” (leading to the applicability of Paragraphs 
1, 4, and both sub-paragraphs of 5) as opposed to the lesser requirements 
when assuming “exposure” but not “investing” (leading to applicability 
of Paragraph 1 and sub-paragraph 2 of Paragraph 5)? 

 

2 Do you agree with this differentiation in the role of a credit institution as 
liquidity facility provider (based on the provisions of CRD Annex IX, part 
4, paragraph 2.4.1, point 13)? 

 

3 Do you agree with this differentiation in the role of a credit institution as 
hedge counterparty, and what issues might arise when credit institutions 
seek to determine whether their role as hedge counterparty results in the 
assumption of credit risk or not? 

 

 ADDITIONAL COMMENT Para 9: the remainder of this paragraph is missing.  
 
The definition of warehouse relates to “more than one lender” and we are concerned that 
only a warehouse is a securitisation if at least two lenders/investors fund the warehouse. 
However, we argue that also a “single-lender” warehouse is a securitisation. If not, how 
would you classify such an exposure from an lender’s/investor’s point of view? We do 
not see any alternative approach than securitisation since it seems the only approach that 
allows for positive acknowledgement of the credit enhancement. 

4 Does this guidance adequately address means of fulfilling the retention 
requirement in the case of securitisations of exposures from multiple 
originators, sponsors, or original lenders? And if not, what suggestions do 
you have for additional clarity? 

 

 ADDITIONAL COMMENT Para 14 deals with the alignment of interest and stipulates that where “the originator is 
the final debtor” the economic interest is already aligned. Is this also true for structures 
where investors have a put option against the originators (e.g. as witnessed in UK master 
trust structures)? 

5 Do you agree that the form of retention should not be able to be changde We disagree. Originators should have the opportunity to change the way in which they 



during the life of the transaction, except under exceptional circumstances 
only, or alternatively should some additional flexibility be granted? Please 
provide evidence of exceptional circumstances which would justify a 
change in the form of retention. 

retain 5%. We do not see a reason why originators can decide at closing on the retention 
method but not while the transaction is running.  

6 Should the definition of “net economic interest” in terms of “nominal” 
exposure be interpreted to mean that both excess spread tranches (i.e. 
where only residual interest cashflows are sold) and interest-only tranches 
(i.e. where all interest cashflows are sold) be excluded from the various 
means of fulfilling the retention requirement (as both have notional rather 
than nominal values), or should either be a valid means of fulfilling the 
retention requirement? If the retention requirement were allowed to be 
fulfilled by retention of a tranche with no principal component (for 
instance, an excess spread tranche or an interest-only tranche), how 
would the retention percentage be computed – with reference to the 
notional value, market value, or otherwise? 

 

7 Where Paragraph 1 indicates that a credit institution must ensure that 
retention has been “explicitly disclosed”, is the guidance above sufficient? 
In particular, will the market evolve such that credit institutions would 
expect such disclosure by market participants to be of a binding nature, 
and therefore provide some means of enforcement or redress to them, or 
should such a requirement be part of the CEBS guidance? Feedback is 
welcome on the most effective means to assure that the commitment of the 
originator, sponsor or original lender is enforceable by credit institutions 
that invest. This is an area which CEBS is likely to pay particular attention 
to in as part of keeping these guidelines up to date and in annual reviews 
of compliance. 

The confirmation that 5% will be retained should be irrevocable and part of the reps and 
warranties.  

 ADDITIONAL COMMENT Para 30 (b): A prohibition to hedge single names is too harsh. One can think of a 
situation in which an Originator is buying protection through a CLO for a portfolio of 
corporate credits and the prop desk or another desk engages in a CDS on one of the 
names in the portfolio. Also, permanently reconciling the CLO and the trading book 
might lead to operational issues. 

8 Does this guidance address properly the subject of hedging of retained 
exposures? What specific types of hedge should be permitted? CEBS 
would welcome evidence and examples from respondents. 

 

9 Should retention of 5% of each securitised exposure fulfil the requirements Yes. This is market practice in synthetic transactions and perfectly aligns interest. 



of Paragraph 1 under option (a)? 
10 Should option (b) be applicable equally to both securitisations of revolving 

exposures and revolving securitisations of non-revolving exposures4 (or 
revolving securitisations with a combination of revolving and non-
revolving exposures) in fulfilling the requirements of Paragraph 1? 

We do not see why an interpretation of (b) is needed:  
 
If this clause also relates to revolving (replenishment) structures we do not understand 
how this can be fulfilled. Does this mean that only 95% of a specific loan is securitised? 
In that case this should not be limited to revolving structures and would already be 
captured by the answer to question 9. If it means that only 95% of all loans can be 
securitised and 5% need to stay on balance this is covered under option ( c) of Paragraph 
1. 

11 Do you agree with this interpretation of the phrase “there shall be no 
multiple applications of the retention requirement” to mean that there 
shall be no requirement for multiple application either by individual 
parties or at the level of individual SPVs, but that there may be multiple 
application at the overall transaction level (for instance, where a 
transaction is the resecuritisation of existing securitisations), and does the 
above lead to an effective and proportionate alignment of interest for 
resecuritisations? 

 

12 Does this interpretation of the phrase “net economic interest shall be 
determined by the notional value for off-balance sheet items” raise any 
potential issues with respect to application of the retention requirement? 

 

13 Given that Paragraph 1 specifies that “retained positions, interest or 
exposures are not hedged or sold”, to what extent will it be possible for an 
originator, sponsor or original lender to use such retained interest for 
secured funding purposes without having “sold” such retained interest, 
for instance in cases where such funding is sought under a TBMA/ISMA 
Global Master Repurchase Agreement (GMRA) or alternatively under a 
bespoke repo agreement? 

Repo transactions should be possible without violating the retention requirements. Even 
if in some jurisdictions the legal title passes to the repo counterparty, in effect, it is a 
secured lending with the obligation of the originator to repurchase the bond. The 
repurchase price should be independent from the portfolio performance; therefore no 
credit risk is transferred.  

14 Is further clarification needed on the ability to differentiate between the 
trading book and the non-trading book? 

Yes. For example, would procedures be compliant in which each investment book 
position is analysed individually prior to each investment whereas for trading book 
positions it would be sufficient to establish trading limits (e,g. for UK RMBS, individual 
programms)? 
 
Please provide rreasons for differentiation between TB and NTB and  how can this 
influence the intensity of the due diligence, what requirements are affected)?  
 



Same policies and procedures for both books are not workable since investment book 
analysis tend to focus on credit risk whereas trading book analysis tends to focus on 
market risk. Therefore, banks should be free to implement different processes for both 
books.  

15 Is the general guidance on securitisation stress testing in the document 
linked above sufficient, or is further guidance needed on how stress testing 
should be undertaken for the specific requirements of Article 122a, and if 
so what topics should such further guidance cover? 

 

16 Do you agree with this method of calculating the additional risk weight?  
17 Do you have any comments on this approach to achieving consistent 

implementation of application of the additional risk weights by competent 
authorities, including both the level and duration for which additional risk 
weights are applied? Do you agree that, notwithstanding the textual 
provisions of Paragraph 5, the cumulative result of applying such 
additional risk weights should not result in the capital required to be held 
against a securitisation position exceeding the exposure value of such 
securitisation position? 

Table of % requirements not clear (source?) 

18 If a credit institution is involved as sponsor in the securitisation of 
exposures on behalf of third parties in an asset class or business line in 
which such sponsor is not itself active in extending credit, is the guidance 
provided above a sufficiently high standard to hold such sponsor to? 

 

19 Is this interpretation or the requirement with respect to “participations 
and underwritings in securitisation issues” clear and unambiguous, or are 
there alternative interpretations possible or clarifications necessary? 

See our comments to question 14. Underwriting procedures should be similar to trading 
book procedures. 

20 Would disclosure templates that currently exist or are in the process of 
being prepared by trade associations, industry bodies, central banks, 
market participants or others fulfil these requirements on an adequate 
basis? 

 

21 Would disclosure templates that currently exist or are in the process of 
being prepared by trade associations, industry bodies, central banks, 
market participants or others fulfil these requirements on an adequate 
basis? 

 

 


