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Subject matter

Ability of static card data to be considered a possession factor?

Question

Can static card data (Card number PAN + cardholder name +Exp. Date +
static CVV2/CVC2) be considered a as a possession factor, and if so: is it
strong enough to be a valid factor in a 2-factor Strong customer
authentication (SCA)?

Background on the
question

In its Opinion on the implementation of the RTS on SCA and CSC (EBA-Op-
2018-04), the EBA explained that simple card data (Card number PAN +
cardholder name +Exp. Date + CVV2/CVC2) cannot be considered a
knowledge element. However, many would consider this data to rather be
an element of possession, as also the physical card is an element of
possession. The CVV2/CVC2 was originally intro-duced to establish that the
actual physical card had at some point in time been in-volved in the
initiation of the card-based payment - e.g. that it is not just a computer-
generated card number under an issuer BIN.
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Article 4(30) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) defines ‘possession’ as
“something only the user possesses”.

Paragraph 28 and Table 2 of the EBA Opinion on the elements of strong
customer authentication under PSD2 (EBA-Op-2019-06) clarified that card
details and card security code that are printed on the card cannot

constitute a valid possession element for the approaches currently
observed on the market since the requirements of Article 7 of the
Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389 would not be met.

Link

https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-
/gna/view/publicld/2018_4235
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