
1 of 2

Single Rulebook Q&A

Question ID 2019_4776

Status Final Q&A

Legal act Directive 2015/2366/EU (PSD2)

Topic Strong customer authentication and common and secure communication
(incl. access)

Article Article 5

Paragraph -

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Not applicable

Article/Paragraph Article 5

Date of submission 13/06/2019

Published as Final Q&A 21/01/2022

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Competent authority

Subject matter More than one transaction from a single consumer initiated transaction

Question
When a consumer elects to add an additional item to their purchase at the
time of checkout (a cross sale) they are making two purchases from two
different merchants in a single session. Is SCA required for both of these
transactions? This would make the user experience very clumsy and
awkward as the consumer would have to go through SCA twice in a row
during a single checkout.

Background on the
question

Article 5 Dynamic linking 1. Where payment service providers apply strong
customer authentication in accordance with Article 97(2) of Directive (EU)
2015/2366, in addition to the requirements of Article 4 of this Regulation,
they shall also adopt security measures that meet each of the following
requirements: (a) the payer is made aware of the amount of the payment
transaction and of the payee; (b) the authentication code generated is
specific to the amount of the payment transaction and the payee agreed to
by the payer when initiating the transaction; (c) the authentication code
accepted by the payment service provider corresponds to the original
specific amount of the payment transaction and to the identity of the payee
agreed to by the payer; (d) any change to the amount or the payee results in
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the invalidation of the authentication code generated.

Final answer
According to Article 97(1), point (b), of Directive 2015/2366/EU (PSD2),
payment service providers shall apply strong customer authentication (SCA)
where the payer initiates an electronic payment transaction.

In case of a so-called ‘cross-sale’ as described by the submitter, if a payer is
requested to initiate two separate payment transactions, then two SCAs are
required. If the second purchase would qualify as a merchant initiated
transaction (MIT) SCA would be required to set up the mandate for the MIT.

The scenario described by the submitter does not explicitly specify whether
there are two distinct purchasing acts or two purchases that fall in the same
basket. In the case of a single basket resulting in a batch payment “the
authentication code shall be specific to the total amount of the batch of
payment transactions and to the specified payees” (Article 5(3), point (b), of
Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389, RTS on SCA and CSC).

Please refer to Q&A 2018_4415 for a more detailed information on dynamic
linking for batch transactions

Disclaimer:

The  answers  clarify  provisions  already  contained  in  the  applicable
legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving
from such legislation nor do they introduce any additional requirements for
the concerned operators and competent authorities. The answers are merely
intended to assist natural or legal persons, including competent authorities
and  Union  institutions  and  bodies  in  clarifying  the  application  or
implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The
views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the
position that the European Commission might take before the Union and
national courts.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_477
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