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Subject matter Definition of an electronic remote payment transaction

Question
What are the demarcation criteria of the term „remote payment transaction“,
which is an essential term in the RTS on SCA and CSC?

Background on the
question

According Art. 97 (2) of the PSD2, the SCA of an electronic “remote”
payment transactions should include “elements which dynamically link the
transaction to a specific amount and a specific payee”. According to Art. 4
(6) of the PSD2 a ’remote payment transaction’ is defined as “a payment
transaction initiated via internet or through a device that can be used for
distance communication.” Based on this PSD2-definition of a remote
payment transaction every contactless card transaction (e.g. via NFC
technology) and every payment transaction initiated by a mobile phone could
be considered as a remote payment. This is obviously not the interpretation
by the EBA. According SCA exemptions in EBA´s final draft of November
2017, contactless payments at point of sale (Art. 11) and at unattended
terminals for transport fares and parking fees (Art. 12) are considered as
non-remote payment transactions, whether or not they are based on mobile
phone. This finding results in the question whether a “point of sale”
according Art. 11 (of Regulation EU 2018/389) is referring to physical
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terminals (as payment device of the payee) only (like “terminals” in Art 12)
or not? Are contactless payments outside a physical POS environment
included? What about contactless payments using two mobiles phones or
other devices in a P2P constellation without sales? Contactless payments are
not defined - neither in the PSD2 nor in the EBA documents. Recital 96 of the
PSD2 stated: “Payment services offered via internet or via other at-distance
channels, the functioning of which does not depend on where the device
used to initiate the payment transaction or the payment instrument used are
physically located, should therefore include the authentication of
transactions through dynamic codes.” For a non-remote payment
transaction, which SCA doesn´t require a dynamic linking, the requirement
of the physical presence of the device or payment instrument of the payer
(card, mobile phone, wearable) at the physical point-of-sale seems to be
essential. Are the physical presence and the involvement of the device of the
payee (merchant) also required in case of a non-remote transaction? Is a
mobile payment in a cashierless store based on “just walk out” technology
(like in the Amazon Go stores) a remote transaction, even when the physical
presence of the mobile phone is necessary for registration of the payer
(login) and the articles bought?

Final answer
Article 97(2) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) states that dynamic linking
applies to electronic remote payment transactions. Article 4(6) PSD2 defines
remote payment transactions as “a payment transaction initiated via internet
or through a device that can be used for distance communication”. Article
4(34)  PSD2  provides  that  ‘means  of  distance  communication’  means  a
method which, without the simultaneous physical presence of the payment
service  provider  and  the  payment  service  user,  may  be  used  for  the
conclusion of a payment services contract’.

Recital 95 further clarifies that ‘Payment services offered via internet or via
other at-distance channels,  the functioning of which does not depend on
where the device used to initiate the payment transaction or the payment
instrument  used  are  physically  located,  should  therefore  include  the
authentication of transactions through dynamic codes, in order to make the
user aware, at all times, of the amount and the payee of the transaction that
the user is authorising.’

It follows from the above that a payment transaction is remote where it is
initiated via internet or, in the case where the transaction is initiated via a
device,  where  the  physical  presence  of  the  device  is  irrelevant  for  the
initiation of the payment transaction.

Disclaimer:

The answers clarify provisions already contained in the applicable
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legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving
from such legislation nor do they introduce any additional requirements for
the concerned operators and competent authorities. The answers are merely
intended to assist natural or legal persons, including competent authorities
and Union institutions and bodies in clarifying the application or
implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The
views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the
position that the European Commission might take before the Union and
national courts.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_459
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