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Status Final Q&A

Legal act Directive 2014/59/EU (BRRD)

Topic Special management

Article 35

Paragraph 8

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Not applicable

Article/Paragraph n.a.

Date of submission 11/12/2015

Published as Final Q&A 21/01/2022

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Competent authority

Subject matter Special manager as insolvency manager

Question
Must national courts adhere to the resolution authority’s decision that a
special manager should also be insolvency manager?

Background on the
question

Regarding the special manager referred to in Article 35(8) of Directive
2014/59/EU (BRRD), it can sometimes be the case, that the insolvency
manager is appointed by the court. In such a case, it is not clear if the court
has to obey the resolution authority if the resolution authority decides that a
special manager should also be insolvency manager.

Final answer
Article  35  of  Directive  2014/59/EU  (BRRD)  requires  Member  States  to
empower resolution authorities to appoint a special manager to replace the
management body of the institution under resolution. Paragraph 8 of Article
35 BRRD provides that, where national law provides for the appointment of
insolvency  management,  such  management  may  also  constitute  special
management. In substance, there is no need to appoint two bodies, if it is
possible to appoint a single one and confer on it both functions.

The powers and competences of the insolvency management are governed by
the applicable national law. That said, Article 35 BRRD requires resolution
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authorities to be able to appoint special  managers,  but clearly does not
provide them with a say in the appointment and powers of the insolvency
management.  Thus,  it  is  possible  that  the resolution and the insolvency
authority may concur on the appointment of the same person as special and
insolvency manager. Conversely, in case of disagreement, the two authorities
would  make different  appointments,  if  they  deem so.  In  any  event,  the
resolution authority would have no say in the appointment of the insolvency
authority.

Disclaimer:

The  answers  clarify  provisions  already  contained  in  the  applicable
legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving
from such legislation nor do they introduce any additional requirements for
the concerned operators and competent authorities. The answers are merely
intended to assist natural or legal persons, including competent authorities
and  Union  institutions  and  bodies  in  clarifying  the  application  or
implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The
views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the
position that the European Commission might take before the Union and
national courts.
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