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Subject matter References to “the group” in Articles 6 (2) and (5)

Question
Why do Articles 6 (2) and (5) of Directive 2014/59/EU (BRRD) make
reference to “the group” althugh the assessment of group recovery plans is
covered under Article 8?

Background on the
question

Article 6 (2) of Directive 2014/59/EU (BRRD) states that “ […] the
implementation of the arrangements proposed in the plan is reasonably
likely to maintain or restore the viability and financial position of the
institution or of the group, taking into account the preparatory measures
that the institution has taken or has planned to take;”Article 6 (5) of
Directive 2014/59/EU (BRRD) states that: “Where the competent authority
assesses that there are material deficiencies in the recovery plan, or material
impediments to its implementation, it shall notify the institution or the
parent undertaking of the group of its assessment and require the institution
to submit, within two months, extendable with the authorities' approval by
one month, a revised plan demonstrating how those deficiencies or
impediments are addressed.”What is the purpose of making a reference to
“the group” in this article, since the assessment of group recovery plans are
covered under article 8?
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Final answer
Article 8 BRRD on the assessment of group recovery plans is very much
focused on the procedural  aspects  leading to a joint  decision.  However,
Article 8(1) BRRD also requires the consolidating supervisor to comply with
the procedure(s) established in Article 6 BRRD.

In that  vein,  Article  8(1)  BRRD requires  the consolidating supervisor  to
assess the extent to which group recovery plans satisfy the criteria laid down
in Article 6 BRRD, which would also capture paragraph 2 of that article.

As concerns Article 6(5) BRRD, reference to the parent of a group is relevant
as it clarifies the need to notify groups in case deficiencies are identified.

Disclaimer:

The answers clarify provisions already contained in the applicable
legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving
from such legislation nor do they introduce any additional requirements for
the concerned operators and competent authorities. The answers are merely
intended to assist natural or legal persons, including competent authorities
and Union institutions and bodies in clarifying the application or
implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The
views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the
position that the European Commission might take before the Union and
national courts.
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