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Single Rulebook Q&A

Question ID 2014_707

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 (CRR)

Topic Credit risk

Article 123

Paragraph c

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Not applicable

Article/Paragraph n/a

Date of submission 03/01/2014

Published as Final Q&A 27/06/2014

Disclose name of
institution / entity

Yes

Name of institution /
submitter

Deutsche Bank

Country of incorporation /
residence

Poland

Type of submitter Credit institution

Subject matter Calculation of retail exposures under Article 123(c) of Regulation (EU) No
575/2013 (CRR)

Question
Does expression from Article 123 point (c) of the first subparagraph of
Article 123 of Regulation (EU) 575/2013 (CRR)CRR “the total amount owed
to the institution and parent undertakings and its subsidiaries” refer to
exposure value as of Article 111 1. net exposure value (after deduction
specific credit risk adjustments and additional adjustments) of an asset and
of an off-balance sheet? Should the exposure value (the sum of current
replacement cost and potential future credit exposure) of derivative
instruments be included in calculation of total amount owed to the
institution, laid down in point (c) of Article 123? Should the total amount
owed to the institution and parent undertakings and its subsidiaries as of
Article 123 (c) include: - An off-balance sheet item = 50 000 EUR? - Credit
risk adjustments = -10 000 EUR? - Value of derivative instrument? If so,
should both current replacement cost and potential future credit exposure be
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included?

Background on the
question

For example: Exposure A - credit exposure Exposure value of an asset = 700
000 EUR, exposure value of an off-balance sheet = 50 000 EUR (assumption
100% full-risk item), credit risk adjustments = 10 000 EUR, net exposure
value = 740 000 EUR Exposure B - derivative instrument Current
replacement cost = 50 000 EUR, potential future credit exposure = 250 000
EUR exposure value = 300 000 EUR

Final answer
Article 123 Point (c) of the first subparagraph of Article 123 of Regulation
(EU) No 575/2013 (CRR) does not refer to exposure values but requires
calculating the "total amount owed". Hence, only amounts that an obligor
owes are taken into account. I.e. In the case of a credit line only the drawn
amount needs to be considered when checking if the EUR 1 million limit is
complied with.

Please note in order for an exposure to be assigned to the retail exposure
class all three criteria under Article 123 of the CRR are met. See also Q&A
704.

The assignment of a derivative instrument to the retail exposure class,
having met the criteria set out in Article 123(a) to (c) of the CRR, is without
prejudice to requirements set out under consumer protection and related
legislation.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2014_707
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