
1 of 2

Single Rulebook Q&A

Question ID 2013_483

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 (CRR)

Topic Liquidity risk

Article 8, 11, 18

Paragraph 1

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Not applicable

Article/Paragraph not applicable

Date of submission 01/11/2013

Published as Final Q&A 04/04/2014

Disclose name of
institution / entity

Yes

Name of institution /
submitter

Austrian Federal Economic Chamber, Division Bank and Insurance

Country of incorporation /
residence

Austria

Type of submitter Industry association

Subject matter Methods for prudential consolidation

Question
What is the meaning of the last sentence of Article 18(1) of Regulation (EU)
No 575/2013 (CRR)? Does it mean that the method of prudential
consolidation (paragraphs 2 3 to 8 6 and 9) is not available for institutions
that have to apply Part Six on the basis of their consolidated situation?

When do institutions have to apply Part Six on the basis of their consolidated
situation – is this only according to Article 11 of CRR or also in case of
application for a liquidity sub-group according to Article 8(1)(a) of CRR?

Background on the
question

Legal certainty and level playing field; Parent institutions in a Member State
(which are not EU parent institutions) are not obliged to apply Part Six on
the basis of their consolidated situation (unless the competent authority so
requires according to Article 11(5) CRR). They may, however, apply for a
liquidity sub-group according to Article 8(1) (a) CRR.

http://eba.europa.eu
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Final answer
Paragraphs 2 3 to 8 6 and 9 of Article 18 of Regulation (EU) No. 575/2013
(CRR) describe alternatives to full consolidation. These alternatives do not
apply where Part Six applies, i.e. to consolidation of the liquidity coverage
requirement, liquidity reporting, and reporting on stable funding and net
stable funding ratio. This means that for liquidity reporting on a consolidated
basis, only full consolidation is permitted.

EU parent institutions ,  institutions controlled by an EU parent financial
holding company and institutions controlled by an EU parent mixed financial
holding company shall comply with Part Six on the basis of their consolidated
situation  of  that  parent  institution,  financial  holding  company  or  mixed
financial holding company provided that they fulfil the conditions mentioned
in as per Article 11(3) (4) of the CRR.

Article 11(4) of the CRR establishes that where, in accordance with Article
8(1)  to (5)  of  the CRR, a competent authority  waives the application of
liquidity requirements to an institution and to all or some of its subsidiaries,
and  instead  supervises  them  as  single  liquidity  subgroup,  the  liquidity
subgroup in question shall comply with Part Six on the consolidated basis of
that subgroup.
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