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Subject matter

Reporting of notional amount for the derivatives hedging different risks
(table 11.1 FINREP)

Question

If the same hedge derivative contract is used in different transactions (i.e. to
hedge multiple risks), shall the nominal amounts be reported gross and
multiple times (column 030, table 11.1)?

Background on the
question

When portions of derivatives are designated in more than one hedge
accounting relationship type, each portion of the derivative is reported in
FINREP in accordance to the type of hedge accounting applied. E.g. a cross
currency interest rate swap (CIRS) can be split in different components
hedging different risks. These components should be reported in FINREP in
accordance to the risk hedged and the type of hedge. Should the notional
amount for these components be reported gross for each of these
components? E.g. if a cross currency swap is used in three different hedging
relationships. The notional amount of the components of the cross currency
swap should be reported three times.

Final answer
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When the same derivative contract is used to hedge different risks, the
notional amount of the contract should be reported only once. The criteria
given in paragraph 68 of Part 2 of Annex V of the Regulation (EU) No
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Supervisory-reporting-should be used to determine the risk category in
which the contract is to be reported.

*As of 1/8/2014 the content of this answer was modified to reflect the
publication of the final ITS on supervisory reporting of institutions in the
Official Journal of the European Union. As a result, the references to the ITS
were updated and the disclaimer deleted. For reasons of transparency,
revisions are highlighted in track changes.

Link

https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicld/2013 316
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