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Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 (CRR)

Topic Market risk

Article 382

Paragraph 2

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Not applicable

Article/Paragraph 382

Date of submission 07/08/2013

Published as Final Q&A 15/11/2013

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Credit institution

Subject matter Scope of calculation of own funds requirements for CVA risk

Question
Can you provide some details on what criteria and/or thresholds are likely to
apply in order to determine that securities financing transactions are
material in the context of article 382(2)?

Background on the
question

Article 382(2) of Regulation 575/2013 states: An institution shall include
securities financing transactions in the calculation of own funds required by
paragraph 1 if the competent authority determines that the institution's CVA
risk exposures arising from those transactions are material.

EBA answer
Whether an institution's CVA risk exposures arising from securities financing
transactions are considered material is not subject to any EBA guidance at
this stage, thus remaining the discretion of the competent authorities.
Pursuant to Article 456(2) of Regulation (EU) No. 575/2013, the EBA is
mandated to monitor the own fund requirements for credit valuation
adjustment risk and produce a report in respect of the items contained in
that section, with possible impacts on the issue in question.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2013_130
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