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Subject matter Determination of risk weight for a pass-through SPE exposure with
underlying assets where the transaction does not fulfil the conditions for
securitisations according to Article 4(1)(61) CRR.

Question
Should an exposure to an SPE transaction with underlying assets and a
single class of debt (pass-through structure), which does not fulfil the
criteria of Securitisation, be recognised to determine the risk weight of the
exposure by applying a look-through approach to the underlying assets as
suggested by Article 390(7) CRR regarding large exposures treatment?
Or should such exposure be treated as a (unrated) corporate exposure in
accordance with Article 122 CRR?

Background on the
question

A credit institution needs to determine risk weights on individual and group
level. Local GAAP for individual reporting may not allow a look-through for
an exposure to an SPE with underlying assets as consolidation may be
limited to group reports always assuming the institution holds the majority of
risk and rewards. Respectively, with regard to Part II of the CRR a pass-
through exposure to an SPE with underlying assets which does not fall under
the definition of Securitisation could be considered a corporate exposure
following local GAAP on individual basis and, as such, entirely abstract from
the risk weight of the underlying assets. Article 5(1) CRR defines the term
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Exposure generically as an "asset or off-balance sheet item". Regarding large
exposure regulation Article 390(7) CRR clearly stipulates a look-through for
such "other transactions where there is an exposure to underlying assets".

Final answer
Unless otherwise provided, Part Three (Capital requirements) and Part Four
(Large  exposures)  of  Regulation  (EU)  No  575/2013  (CRR)  are  to  be
separately applied as they refer to different types of requirements. Article
390(7) CRR is therefore not to be applied for the purposes of calculation of
the minimum capital requirements according to Part Three of the CRR.

Where the definition of a securitisation in Article 2(1) of Regulation (EU)
2017/2402 (SecReg) is not met, such exposures cannot be treated under the
securitisation framework.

For the treatment for the purpose of the calculation of the minimum capital
requirements, it should then be verified whether the exposures in question
can be considered as exposures in the form of units or shares of collective
investment undertakings (CIU). For the question whether the SPE qualifies
as a CIU or not, see Q&A 4502. 

In the case the SPE were considered a CIU, it might apply the look-through
approach  (in  accordance  with  Article  132a(1))  or  the  mandate-based
approach (in accordance with Article 132a(2)) if the conditions set out in
Article 132(3) are met. If the look- through approach or the mandate-based
approach are not applicable,  the risk weight is  always 1250% (‘fall-back
approach’) according to Article 132(2) CRR or Article 152(6) CRR.

Where the SPE does not qualify as a CIU, the exposure should be assigned to
the “corporates” exposure class according to Article 112 (g) of the CRR.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2021_5738
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