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Subject matter Clarification of meanings 'transferring of funds' and 'another payment
service provider’ in the context of article 10(1)(a) of PSD2

Question
1) How to understand the meaning 'another payment service provider',
specified in Article 10(1)(a) of PSD2? What is the definition of this meaning
in the context of Article 10(1)(a) of PSD2?

2) How to understand the meaning ‘transferred to another payment service
provider’, specified in Article 10(1)(a) of PSD2? In particular, is it possible to
consider as 'transferred to another payment service provider' transferring of
funds (which have been received by Payment service provider No. 1 from the
payment service users or through another payment service provider for the
execution of payment transactions) on payment account of the payment
service provider No. 1, that is opened with Payment service provider No. 2?
On what legal basis the transfer of funds must take place in order to be
considered 'transferred to another payment service provider'?

Background on the
question

The fact is that in accordance with Article 10(1)(a) of Directive (EU)
2015/2366 of the European Parliament and of the Council of 25 November
2015 on payment services in the internal market, amending Directives
2002/65/EC, 2009/110/EC and 2013/36/EU and Regulation (EU) No
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1093/2010, and repealing Directive 2007/64/EC (hereinafter – PSD2): ‘(…)
funds shall not be commingled at any time with the funds of any natural or
legal person other than payment service users on whose behalf the funds are
held and, where they are still held by the payment institution and not yet
delivered to the payee or transferred to another payment service provider by
the end of the business day following the day when the funds have been
received, (…)’. Our questions are related to the fact that in our practice there
was a transfer of funds (which have been received by Payment service
provider No. 1 (from the payment service users or through another payment
service provider for the execution of payment transactions) on payment
account of the payment service provider No. 1, that is opened with Payment
service provider No. 2. Based on the above, I would like to note that 'opening
of payment account' means creation of a payment account based on an
agreement concluded between the Payment service provider No. 1 and the
Payment service provider No. 2, where Payment service provider No. 1 is the
client of Payment service provider No. 2. To avoid further
misunderstandings, these payment service providers are numbered. The
sample of the agreement between the Payment service provider No. 1 and
the Payment service provider No. 2 can be found in upload files (pdf IBAN
service agreement).

Final answer
Article 10(1)(a) of Directive (EU) 2366/2015 (PSD2) describes the
safeguarding requirements for payment institutions.

These requirements apply when the funds received by the payment
institution have not yet been “delivered to the payee or transferred to
another payment service provider by the end of the business day following
the day when the funds have been received”.

The transfer of funds of payment service users to a payment account held in
the name of the payment institution with another payment services provider
would not be considered as “transferred” in the meaning of Article 10(1)(a)
PSD2 and therefore would not discharge the payment institution from the
safeguarding requirements.
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