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Question ID 2020_5454

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) 2017/2402 (SecReg)

Topic Provisions applicable to all securitisations

Article 2

Paragraph 10

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Not applicable

Article/Paragraph -

Date of submission 18/08/2020

Published as Final Q&A 17/12/2021

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Credit institution

Subject matter Synthetic securitisatios

Question
Can ‘vendor financing’ constitute a synthetic securitisation?

Background on the
question

“Vendor financing” can be described as follows: A manufacturer sells its
products to his own off takers but would like to see its invoices paid at short
notice while his off takers need longer payments terms. The manufacturer
and a bank agree that the bank will provide financing to a selected group of
these off takers under the condition that the manufacturer provides a 15%
first risk guarantee to the bank. The bank provides the loans directly to the
off takers and the bank will take the loans in its lending book. The definition
of synthetic securitisation of Article 2(10) of Regulation (EU) 2017/2402
(SecReg) states that ‘synthetic securitisation’ means a securitisation where
the transfer of risk is achieved by the use of credit derivatives or guarantees,
and the exposures being securitised remain exposures of the originator. In
the structure as described above, the bank holds a pool of loans and partial
transfer of credit risk is achieved via the guarantee provided by the
manufacturer. The first 15% of losses on the pool will be reimbursed by the
manufacturer to the bank. Losses above the 15% will be borne by the bank.
It is unclear whether this kind of structure can be classified as ‘synthetic
securitisation under Article 2(10) of the EU Securitisation Regulation.
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Final answer
Note: The answer to this Q&A has been prepared by the three ESAs, and
is part of guidance provided by the ESAs in the context of Regulation (EU)
2017/2402 (SecReg)).  The answer is included here for infromation only.
(Q&As on other legislation is of relevance to more than one ESA can be
accessed
under https://www.eba.europa.eu/about-us/organisation/joint-committe
e/q-and-s.)

 

The transaction described constitutes a securitisation within the meaning of
Article 2(1) Regulation (EU) 2017/2402 (SecReg) because the credit  risk
associated with the pool of exposures held by the institution is tranched, the
payments in the transaction are dependent upon the performance of the pool
of  exposures  and because it  does  not  meet  the  characteristics  listed in
Article  147(8)  of  Regulation (EU)  No 575/2013 applicable  to  specialised
lending.

The  transaction  also  constitutes  a  synthetic  securitisation  within  the
meaning of Article 2(10) SecReg because the tranching is achieved by means
of a guarantee under which the manufacturer has to reimburse the first 15%
of losses on the pool to the institution and losses above the 15% are borne by
the institution.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2020_5454
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