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The EBA Banking Stakeholder Group (BSG) welcomes the opportunity to comment on 
the EBA Discussion Paper on the Treatment of Structural FX (EBA/DP/2017/01).  
 
This response has been prepared on the basis of comments circulated and shared 
among the BSG members. It outlines some general comments by the BSG, as well as 
our answers to the questions included in the Discussion Paper, 
 

General comments 
The BSG is of the opinion that historic cost instruments should not be included in the 
overall net foreign position and hence supports the alternative view as outlined in 
Paragraph 22 of the Discussion Paper.  
 
Limiting the size of the structural position to the minimal capital requirements is not 
considering the increasing importance that competent authorities put on capital 
buffers as well as their increased volumes. 
 
In addition the provisions in Article 352 CRR are deemed as appropriate and the 
opportunity should be used to clarify the ambiguous wording between Article 325c (1a) 
and 325c (2). In particular it is important that the bank is able to define the time 
horizon for the application. For a more detailed point of view on this, please see our 
response at Q9  
 

Replies to Questions 
 
Question 1. What is your current practice regarding the treatment of FX non-monetary 

items held at the historic FX? In particular, do you include these items in the overall net 

foreign exchange position pursuant to Article 352 CRR? If you include them, what value 

(i.e. historic or last FX rate) do you use for the purpose of computing them? How do 

you manage such positions from an FX point of view? 

 

The treatment as outlined in Paragraph 22 of the DP (“alternative view”) that historic 

cost instruments should not be included in the overall net foreign exchange position is 

supported. 

 

In this case no regulatory exemption is required for such instruments. If a bank intends 

to hedge capital ratios instead of capital amounts the exemption should be granted to 

the positions that are taken as a hedge. 

 



Investments in non-monetary items at historic costs are generally funded in the 

functional currency (EUR) and therefore there is no off-setting FX liability. They do not 

create any P/L volatility from FX movements and therefore do not impact the amount of 

own funds (held in functional currency) due to FX movements. 

 

The Basel framework clearly states in 718(xxxix) that no capital charge is needed to be 

applied for long-term participations. Although the paragraph mentions the relation to 

structural positions in the last sentence this is not applicable in context to the CRR 

text. The CRR text relates to structural positions explicitly considered in the context of 

capital ratio protection. As stated above the reason for funding historic cost items is to 

protect capital amounts (by avoiding adverse effects in case of FX rate volatility) but 

not capital ratios. 

 

On consolidated level these instruments give rise to translation risk: all assets and 

liabilities of the subsidiary are translated into the local currency of the parent 

institution on the consolidated financial statement using the exchange rate at the 

closing date of the period. This leads to volatility in the consolidated equity 

denominated in this currency but does not influence the P/L statement. The equity 

position denominated in foreign currency consists of paid-in capital, retained earnings 

and net-income of the current year. The paid-in capital and the retained earnings from 

previous year are translated into the local currency by using the historical exchange 

rate (i.e. the rate when the capital was paid in or historical yearly average exchange 

rate for retained earnings). Any difference between the historic/average rates and the 

current exchange rate at the date of consolidation is shown under the line “currency 

translation” in the consolidated total equity statement. 

 

The effects on consolidated equity are typically covered in the Pillar 2 risk calculation. 

 

 

Question 2. Do you share EBA’s view that there is no clear risk justification for making 

the determination of the net FX position as well as of the structural FX exclusion 

dependent on the approach for the calculation of FX own funds requirements? 

 

We agree with the EBA that there are no dependencies, ie the approach for the 

calculation of FX own funds requirements has no impact on the way the net FX position 

as well as the structural FX exclusion are determined. 

 

When considering the determination of the net FX position as well as the structural FX 

exclusion the following aspects besides the risk justification need to be reflected:  



 

For banks using internal models, the interaction with back-testing for the 

determination of overshootings is not clear. It is unclear if and how structural FX 

positions should be included into the (economic/actual) back-testing framework for the 

determination of the number of overshootings in the model. Inconsistencies between 

theoretical and actual back-testing created by the inclusion or exclusion of hypothetical 

positions need to be addressed.  

 

Additionally it must be mentioned that the effect on own funds requirement can be 

very different depending on the approach. For banks with internal models for banking 

book FX exposure this exposure might be dominant and will distort the diversification 

benefits with other risk types in the trading book. 

A single/dominant exposure in the internal model will be subject to significantly higher 

capital requirements due to the inclusion of VaR + SVaR , 10-day scaling, model 

multiplier. 

 

Example: 

• FX Internal Model for CZK Position = 24.7% [=(VaR10d+SVaR10d)*multiplier 3]  

• FX Standardized Approach = 8% 

 

Question 3. Do you consider that the ‘structural nature’ wording in the CRR would 

limit the application of the structural FX provision to those items held in the banking 

book? Do you agree with the EBA’s view that the potential exclusion should only be 

acceptable for long FX positions? If you consider that it should be allowed for short 

positions, please provide rationale and examples. 

 

To the extent that it can be demonstrated that a trading book FX position is of a “non-

trading or structural nature”, it should be permissible to also include trading book FX 

positions. This is the case when trading book positions arise in a consolidated group 

level (the investment is replaced by all assets and liabilities of the subsidiary as part of 

the consolidation process)  but relate  to an investment in a subsidiary, a branch or 

even an operating entity whose part of the business in non-local currencies  clearly is 

of a non-trading and structural nature, and there is clearly no trading intent with 

respect to this FX position. 

 

 

Question 4. How should firms/regulators identify positions that are deliberately taken 

in order to hedge the capital ratio? What types of positions would this include? Do you 

consider that foreign exchange positions stemming from subsidiaries with a different 



reporting currency can be seen (on a consolidated level) as ‘deliberately taken to hedge 

against the adverse effect of FX movements’? If yes, how do you argue that this is the 

case? 

 

We believe that the concept “position deliberately taken” should be understood as a 

“net open position” maintained and that are coherent with the entity´s hedging 

strategy, policy and procedures, approved by the relevant bodies, with the permission 

by the competent authorities. 

 

Yes, we do agree with paragraph 43. in the Discussion Paper and believe that 

“deliberately taken” is equivalent to “deliberately not closed”. The capital ratio of an 

institution that maintains its FX assets completely matched with FX liabilities is 

sensitive to movements in the foreign currency. In this vein, structural positions act as 

a hedge of the capital ratio as they totally or partially reduce its sensitivity to changes 

in the foreign exchange rate.  

 

Question 5. Do you consider that the structural FX treatment could be applied to 

specific instruments instead of being understood as being applicable for ‘positions’? 

Taking into account the risk rationale of hedging the capital ratio, do you consider that 

it is acceptable to renounce to potential gains in order to protect the ratio from 

potential losses? Do you consider that both types of hedging (i.e. reducing the 

sensitivity of the ratio to movements of FX in both directions, or only if the movement 

produces losses) are acceptable from an economic perspective? If so, do you consider 

that both approaches would be acceptable under Article 352? 

 

There should be no differentiation between positions and  instruments. It’s relevant to 

note that the structural FX requirements do apply both at individual and consolidated 

basis. At the consolidated basis, once the elimination of the investment versus equity 

has taken place the assets/liabilities stemming from the subsidiary are integrated with 

the parent’s. In this regard, there is not a specific instrument, but there’re positions 

(assets, liabilities, derivatives) denominated in the foreign currency and that should be 

subject to structural FX calculations. Hedging should be understood of reducing 

sensitivity to both directions. Hedging instruments should be mainly simple/plain 

vanilla instruments like FX-Spot.  Other instruments like options show time dependents 

effects (e.g. Delta) and would have to be constantly adjusted or renewed. 

 

Question 6. If ‘structural FX’ is used conceptually internally within your organisation 

(e.g. in risk policies, capital policies, risk appetite frameworks etc.), how do you define 

the notion of ‘structural FX position’ and ‘structural hedge’? Please describe how any 



ratio-hedging strategies are mandated within your organisation. Are ratio-hedging 

strategies prescribed in risk policies approved by the board? How do you communicate 

structural FX risk and position taking to your external stakeholders (e.g. in Pillar 3 

reports, or reporting to regulators, investors, etc.)? 

 

All the underlying instruments should be considered in the net FX structural position, 

whether managed in the trading book or in the banking book and irrespective of the 

booking (in a branch, in a subsidiary, at operating level or at holding level) or the 

accounting or the underlying instruments.  The maximum structural FX position 

subject to exclusion is therefore the durable net assets that match the capital 

requirements. 

 

The open structural FX position depends on a management choice. It is a long term 

choice with the objective to reduce the sensitivity of ratios to FX variations and it 

should be always possible to hedge structural FX sensitivities both with spot 

instrument and with derivatives, using the most adequate hedging strategy.  

 

 

Question 7. Do you share the EBA’s view that the maximum FX position that could be 

considered as structural should be the position that would ideally neutralise the 

sensitivity of the capital ratio to FX movements? Alternatively, in light of the reference 

to Article 92(1), do you consider that the size of the structural position should be 

limited by the minimum capital ratio levels? If this is the case, which one of the three 

levels established in Article 92(1) do you apply? 

 

Banks can opt for different kind of strategies when dealing with the FX risk, the 

amount of the structural position to be excluded depends on the strategy followed in 

terms of the capital ratio. When the capital ratio is fully neutralized to movements in 

the foreign exchange risk, the amount to be excluded should be the maximum FX 

position that would ideally neutralise the sensitivity of the capital ratio to FX 

movements but when the ratio is not fully but partially neutralized, the amount to be 

excluded should be limited to the amount that would act as a hedge of the capital 

ratio, meaning partially reducing its sensitivity with no change in sign. The treatment 

described above is in line with the provisions in the Basel Accord that explicitly take 

account of this issue and the CRR text, that does not limit the exclusion to perfect  

hedges.  

 



Ad 2nd question: It should not be limited by the minimum capital ratio. Limiting the size 

of the structural position to the minimal capital requirements is unduly restrictive since 

it doesn’t take into account the various buffers (including Pillar 2). 

The bank should be able to partially or fully protect its current overall capital 

requirement ratio. The strategy of the bank should be assessed by the competent 

authority in the decision-making process of the application. 

 

Question 8. How do you assess the consolidated ratio? How does your treatment differ 

between subsidiaries and branches? 

 

There is no substantial differences between branches, subsidiaries, operating or 

holding entities. When possible, the FX structural positions should be allocated across 

the various entities so as to maximize the efficiency of the hedge at consolidated, sub-

consolidated or even solo levels. 

 

Branches or operating entity whose part of the business in non-local currencies are 

treated the same way as (parent) bank positions 

 

Question 9. What are your views on the CRR2 text of the structural FX article? What 

significant impacts might this have on your current hedging strategies? 

 

The current article 352 is indeed sufficient. 

 

The proposed amendments are too restrictive. And in addition, their wording is 

ambiguous since:  

• according to 325c 1(a) (ii) “the exclusion is made for at least six month” whereas  

• according to 325c 2 it shall “remain in place for the life of the assets”. 

 

The bank should be able to define the time horizon for the application (floored by e.g. 

6 month to support the non-trading nature). The bank’s policy should be assessed by 

the competent authority in the decision-making process of the application.  

 

The application for structural hedges should not be restricted to affiliated entities and 

consolidated subsidiaries. Banks with significant RWAs from non-domestic currency 

assets on the solo level should be allowed to exclude structural hedges as the nature 

of FX-risk to capital ratio is the same as for investments in affiliated or consolidated 

entities and subsidiaries. 

 



For banks that do not currently apply the structural FX provision, there is no immediate 

impact on hedging strategies. 

 

Question 10. Do you agree with the analysis in the simplified assessment, from both 

an individual and a consolidated perspective, of the various elements discussed in this 

Annex of the DP or do you have any comments? In particular, do you have comments 

regarding the analysis of:  

• the actual level of the capital ratio  

• the effect of items deducted from capital / subject to a 1.250% RWA / subject to 

a 0% RWA  

• the effect of items held at the historical FX rate? 

 

The example related to Historic cost (2.1.6) is not realistic in our view. In the example 

it is assumed that FX assets at HC are funded in foreign currency. In practice the FX 

Assets at HC are funded in domestic currency to protect capital amounts by avoiding 

P/L fluctuations from open FX. 

 

 

*   *   * 

 

Submitted on behalf of the EBA Banking Stakeholder Group 
  

Santiago Fernandez de Lis 

Chairperson 


